subota, 30. svibnja 2015.



Koraci pripreme

1 Za biskvit: Brašno, sol, pecilni prašak, sodu i kakao prosijete u veću posudu te dodajte kakao instant napitak. U drugoj posudi lagano izmutite jaja pa dodajte šećer, ulje, kiselo vrhnje i mlijeko. Tekuće sasatojke dodajte u suhe i sve dobro izmješajte.

Pecite u kalupu promjera 28 cm na 180 C oko 30 min. Provjerite čačćalicom da li je pećeno. Po potrebi pecite još 5 min. Ne brinite za "brežuljak" koji će nastati na sredini. Kasnije ga obrežite kada se biskvit ohladi.

 Narežite biskvit na tri jednaka dijela. Krema: U malo mlijeka razmutite gustin. Ostalo mlijeko stavite da zakuha. Kad provrije maknite s vatre i polako dodavajte gustin i miješajte. Vratite na vratru te kuhajte dok se ne zgusne. Maknuti s vatre te dodati med i čokoladu. Miješati sve dok se sve ne poveže.

Ostaviti da se potpuno ohladi. Pripremiti želatinu prema uputama na vrećici. Izmisajte šlag pa ga polako dadajte u skuhanu smjesu i na kraju dadajte želatinu. Slatko od kupina: Od ukupne tekućine odvojite 4 žlice te u tome razmutite gustin. Operite kupine te stavite u lončić i dodajte ostatak tekućine.

Dodajte šećer (ako ste dodali samo vodu) i alkohol. Kad zakuha izgnječite vilicom kupine i polako dadavajte gustin. Kuhajte oko 5 min. Ostavite da se ohladi ali ne potpuno. Miješajte povremeno.





2 Slaganje torte: Stavite jedan sloj torte na pladanj i na njega polovicu ukuhanih kupina. Stavite u frižider na 5 min da se malo stegne. Nanesite sloj kreme. Pa ponovno biskvit itd. Ostavite malo kreme da premažete tortu sa strane. Ostavite tortu oko 30 min u frižideru da se stegne. Nakon toga spremna je za ukrašavanje.





Sastojci



2 šalica brašna
1 žlićica soli
1 žlićica pecilnog praška
2 žlićice sode bikarbone
1/2 šalice kakaa
1/3 šalice kakao instant napitka (Nesquck)
2 šalice šećera
1 šalica ulja
1/2 šalice kiselog vrhnja ili jogurta
1 šalica mlijeka
2 jaja
Krema
800 ml mlijeka
120 g tekućeg meda
100 g gustina
100 g bijele čokolade
200 ml vrhnja za šlag
5 g želatine
Slatko od kupina
3 šalice svježih ili smrznutih kupina
2 dcl soka od šumskog voća
1 šalica šećera
3 žl alkohola (vodke šumsko voće ili ruma)
4 žl gustina
+ još
2 dcl vrhnja za šlag za ukrašavanje



IZVOR: http://dobrahrana.jutarnji.hr/

0 komentari:

Objavi komentar