utorak, 26. svibnja 2015.


Neka drugačija šampita! Uživajte!
SASTOJCI
ZA SAUM
6 bjelanjaka
24 kasike secera
malo manje od 1dl vode
prstohvat soli


ZA KORU
6 zumanjaka
6 kasika secera

  6 kasika brasna
6 kas mlijeka
6 kas ulja
1 mala kasika praska za pecivo




PRIPREMA
Prvo napraviti koru. Umutiti zumanjke sa secerom u pjenastu masu, dodati, mlijeko, ulje, brasno i pzp.
U tepsiju staviti pek papir ili foliju, pomastiti, posuti brasnom i peci oko 15 min na 200 stepeni. Tepsija je 30x20
Kad se ohladi izvaditi iz tepsije, skinuti foliju i stavit na tacnu.
Za saum, staviti secer u serpu, dodati vodu i staviti da se kuha to možete učiniti odmah kada napravite koru.  Dok provrije smanjiti na najmanju T

  Dok se voda kuha umutiti bjelanjke u cvrst snijeg, dodati so i nastaviti mutiti.
Dotle je secer sa vodom provrio...
Lagano dodavati vreo secer u cvrst snijeg NE ODJEDNOM...na pocetku po 2-3 kasike, kasnije povecavati i tako dok se ne potrosi sva tekucina.
Nastaviti mutiti na najvecoj jacini/brzini caa 10 min
Provjeriti kasikom kad se uzme i okrene, da ne klizi sa kasike, vec stoji cvrsto.
Na ohladjen biskvit staviti sampitu i poravnati, posuti sacokoladom u prahu, a i ne mora....
Staviti u frizider da se ohladi.

Posluživanje
Ja je izrezem odmah,prije nego sto ode na hladjenje.
Kolicina jaja se moze povecavati po zelji...Na 1 bjelanjak idu 4 kasike secera...



http://www.coolinarika.com/

0 komentari:

Objavi komentar