četvrtak, 28. svibnja 2015.



Ovako izgleda moja prva marmelada na zdraviji način. Napravila sam dvije vrste, pa bacite oko na recepte! ;)

Jagode...tko im može odoljeti!?
A kad k tome imaš domaće nešpricane jagode, e pa to je kao da si dobio jackpot!
Da ne bi sve završilo u voćnim salatama, jogurtu ili shakeovima, odvažila sam se i smućkala marmeladu.
Jednu vrstu sam radila sa aru prahom, a drugu sa želinom.
Preporučam da napravite obje vrste jer se ja ne mogu odlučiti koja mi je finija. ;)

Sastojci za gustu marmeladu sa aru prahom:
cca 1100 g očišćenih jagoda
1 žlica vode
5-6 žlica smeđeg šećera
1 žlica limunovog soka
aru prah razmućen u mrvu vode*

Napomena
*Minimalno 2 velike žlice aru praha, ali bolje dodati i malo više promiješano sa malo vode, tako da dobijete gustu pastu. Pri kuhanju marmelade, postepeno dodavajte pastu od aru praha i konstantno miješajte dok se ne počinje lagano zgušnjavati.
Imajte i na umu da kad jednom prebacite marmeladu u staklenke, hermetički zatvorite i ohlađenu na sobnoj temperaturi stavite u frižider, još će se malo stisnuti.

Jagode operite i očistite te izvagajte.
U duboki lonac ulijte žlicu vode i limunov sok te nasjeckajte na grubo jagode ili ih cijele stavite u lonac.
Kuhajte na srednjoj vatri konstantno miješajući dok malo ne omekšaju.
Štapnim mikserom usitnite jagode kako bi dobili pire od jagoda.
Kuhajte i dalje, te postpeno dodavajte i smeđi šećer.
Napravite pastu od aru praha te sipajte u jagode malo po malo dok se kuhaju na srednjoj vatri.
Pazite da vam dno ne zagori.
Marmeladu je potrebno kuhati i do 40 minuta kako bi zgusnula.
Ako vam ranije počne zgušnjavati, slobodno ranije ugasite vatru.
Pastu od aru praha dodavajte postepeno kako bi vidjeli koliko će vam je biti potrebno i koju gustoću želite dostići.
Bitno je da se pri kuhanju malo stisne, a kasnije će ona još bolje odraditi svoje.

Kada ste skuhali marmeladu i zadovoljni ste konsistencijom iste, ugasite vatru te vruću marmeladu stavite u oprane i dobro osušene staklenke, zatvorite i okrenite ih naopačke kako bi se hermetički zatvorile.
Pustite da se ohlade na sobnoj temperaturi pa čuvajte u frižideru.

Ako se bojite da vam se ne pokvari u velikim staklenkama, koristite manje/srednje.
Nakon otvaranja marmelada će trajati do 10 dana.
Sretno u pripremi i uživajte u neodoljivom okusu jagode.
Marmeladu možete iskoristiti kao preljev za kolače, staviti u jogurt za doručak, namazati na palačinke ili kruh ili što god već poželjeli.

IZVOR:www.makeithealthyhr

0 komentari:

Objavi komentar