petak, 29. svibnja 2015.




Koraci pripreme

1 Za tijesto pomiješajte brašno s praškom za pecivo, pa rukama namrvite hladni maslac. Dodajte šećer, jaje i vrhnje, pa rukama zamijesite tijesto, radeći onoliko dugo dok se maslac od topline ruku ne rastopi, a tijesto prestane biti ljepljivo.


2 Po potrebi dodajte malo brašna. Oblikujte tijesto u kuglu i ostavite da odstoji u frižideru barem dva sata, a najbolje preko noći.


3 Barem pola sata prije pečenja pripremite smjesu od jabuka. Ogulite i naribajte jabuke. Dodajte šećer, cimet i bademe.


4 Ohlađeno tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Na pobrašnjenoj podlozi svaki razvaljajte tanko, oko 3-4 milimetra debljine. Prebacite donji sloj tijesta u namašteni i pobrašnjeni lim (ja koristim maslac i oštro brašno) željenog oblika.


5 Po donjem sloju tijesta ravnomjerno rasporedite smjesu od jabuka, nakon što ste ocijedili višak soka.


6 Poklopite odnosno prekrijte drugim slojem tijesta (ako je negdje puklo, zakrpajte prstima ili viškom tijesta). Rubove lagano pritisnite prstima, a cijelu površinu pite nabockajte vilicom.


7 Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata, odnosno dok lijepo ne porumeni. Servirajte mlako ili sasvim hladno, po želji posuto štaub šećerom.


Sastojci

Tijesto:
300 g brašna
150 g maslaca
100 g šećera
2 žlice kiselog vrhnja
1 jaje
žličica praška za pecivo
Nadjev:
5-6 reskih jabuka
2-3 žlice smeđeg šećera
žličica cimeta
100 g preženih badema, grubo sjeckanih

IZVOR : http://dobrahrana.jutarnji.hr

0 komentari:

Objavi komentar