petak, 29. svibnja 2015.



Savjet: Kod pripreme krafni prostorija u kojoj ih pripremate mora biti dobro ugrijana, a namirnice sobne temperature. Napomena: Od ove količine tijesta dobit ćete 16 krafni.



Koraci pripreme




1Izmiješajte izmrvljeni kvasac, šećer i mlijeko i ostavite 10-ak minuta na toplome mjestu. Brašno prosijte, a zatim lagano umiješajte jaja, žumanjak i kvasac. Postupno uz miješanje dodajte mlijeko. Na kraju dodajte rum i naribanu koricu limuna. Tijesto treba dobro izraditi kuhačom ili rukom (20-30 minuta) dok se ne počnu stvarati mjehurići i tijesto odvajati od posude. Ostavite da se tijesto diže na toplome mjestu dok ne udvostruči volumen (oko jedan sat).





2 Dignuto tijesto prebacite na pobrašnjen stolnjak, lagano premijesite i pustite da pokriveno odstoji 15-ak minuta. Zatim ga valjkom razvaljajte na 1 cm debljine, pa izrezujte krugove čašom ili kružnim rezačem (promjera oko 7 cm). Krafne ostavite da se dižu na toplome mjestu 30-ak minuta. Dignute krafne stavljajte pržiti u veću količinu dobro ugrijanog ulja. Pecite pokrivene dok ne dobiju lijepu boju, a zatim maknite poklopac, okrenite ih i pržite dalje otkrivene dok se ne zarumeni i druga strana. Vadite ih šupljikavom lopaticom i stavljajte na upijajući papir.



3Na laganoj vatri rastopite pekmez od marelica s 2 žlice vode i malo ohladite. Vrećicu za ukrašavanje napunite pekmezom i pomoću tankog nastavka stavljajte dio pekmeza u krafne. Pospite krafne šećerom u prahu i poslužite uz topli napitak.






Sastojci

2 jaja
1 žumanjak
600 g glatkog brašna
150 ml toplog mlijeka
2 žlice ruma
1 limun
pekmez od marelica
ulje za prženje
Za kvasac:
40 g svježeg kvasca
2 žlice šećera
150 ml toplog mlijeka
Za posipanje: šećer u prahu




IZVOR : http://dobrahrana.jutarnji.hr

0 komentari:

Objavi komentar