nedjelja, 31. svibnja 2015.



1. Sijeda kosa prije 40 godine

Sijede vlasi prirodna su pojava koja često ovisi o genetici. No ako imate više od 50 posto sijede kose već u 30. godinama života, a takve slučajeve nemate u obitelji, to može biti znak dijabetesa.

2. Madeži

Iako je većina madeža na tijelu bezopasna i benigna, neki mogu biti poprilično opasni, posebno oni koje su nastali sunčanjem. Senilna ili aktinična keratoza nastaju djelovanjem sunca i njegovog UV zračnja te se ubrajaju u prekancerozne promjene na koži.

3. Bjeloočnice

Bjeloočnica bi trebala biti uvijek bijela. Osim neispavanost ili prehladu ovaj dio oka može otkriti i neke negativne promjene u vašem orrganizmu. Žuta bjeloočnica može biti znak žutice, problema s jetrom i žuči. Crvena može biti znak visokog krvnog tlaka ili virusnog oboljenja poput konjuktivitisa.

4. Ispucale usne

neugodne pukotine na usnama mogu biti uzrokovane promjenama tmperature i vjetrom. No pukotine koje se često javljaju na završecima usnama mogu upućivati na pomanjkanje vitamina B i cinka. Ako su pucanja usnica učestala uzrok može biti gljivična infekcija.

5. Otečeni vrat

Ako ste primijetili kako vam vrat izgleda otečeno čim prije potražite savjet liječnika. Otok na prednjem djelu vrata najčešće uzrokuju problemi sa štitnjačom koji su uobičajeni kod žena između 20 i 50 godina.

6. Gubitak obrva
Obrve s godinama postaju rjeđe, no nagli gubitak dlačica može biti znak problema sa štitnjačom, hipertireoze – preaktivne štitnjače ili hipotireoze – smanjenog rada štitnjače. Ovakve promjene popraćene su i gubitkom kose.

7. Crveni dlanovi

Užareni i crveni dlanovi mogu biti uzrok dermatitisa, ekscema ili alergijske reakcije na metale, ljekove, hranu ili piće. No, isto tako, ovakva promjena može biti znak otežanog rada i bolesti jetre.

8. Promjene na noktima

Nokti vam mogu puno otkriti o stanju vašeg tijela, a uzroci promjena mogu biti razni. Izdvojili smo 5 najznačajnijih promjena koje ne bi trebali ignorirati, a možete ih potražiti ovdje: >>5 stvari koje nokti otkrivaju o vašem zdravlju

9. Hladna stopala

Stopala su dio tijela najudaljeniji od srca i zbog toga se vaskularne bolesti prvo manifestiraju na njima. Raynaudova bolest je autoimuna bolest koja uzrokuje stezanje žila u djelvima tijela kao što su ručni i nožni prsti, nos i uši, zbog čega oni postaju hladni, blijedi pa čak i utrnuti, piše “Zadovoljna“.

10. Crveni obrazi

Iako su nagle promjene na licu uobičajene kod žena između 30 i 55 godina života te mogu biti uzrokovane promjenom temperature i ljutom hranom, rumeni obrazi mogu upućivati i na rosaceu – kroničnu kožnu bolest koja pogađa većinom žene, a čiji uzrok je nepoznat.
izvor : haber.ba


još jedan fini kolač od kokosa
Sastojci:
kore

  30 dkg brašna
15 dkg šećera
10 dkg margarina
2 žlice kakaa
1 prašak za pecivo
malo mljeka
nadjev
6 bjelanjaka
20 dkg šećera
20 dkg kokosa
krema

  6 žumanjaka
2 pudinga od vanilije
25 dkg šećera
1/2 l mljeka
15 dkg margarina
za posipanje
10 dkg kokosa
Priprema


1.
od brašna šećera, margarina i kakaa umijesiti tijesto za kore dodati prašak za pecivo i sve umijesiti sa mljekom tijesto podijeliti na dva dijela prvi dio staviti u lim gore sipati nadjev od bjelanjaka , bjelanjke dobro izraditi sa šećerom zatim dodati kokos i izliti na prvu koru sve poklopiti sa drugom korom i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva i polako peći oko 40-tak minuta gotovi kolač ostaviti da se ohladi

  2.
za kremu izmutiti žumanjca sa pudingom od vanilije i jednim djelom šećera po potrebi dodati malo mljeka zatim sve ukuhati u preostalo mljeko, kremu ohladiti zatim u nju dodati margarin i staviti na pečeni biskvit gore posipati sa kokosom
Izvor:  www.coolinarika.com


. jednostavne, preeefine, lagane...
Sastojci

  BISKVIT :
 8 bjelanjaka
 8 žlica šećera
 8 žlica brašna
 1dcl. mlijeka

    KREMA:
 8 žumanjaka
 10dag. šećera



 2 želatine u prahu
 0,5l mlijeka
 0,5l vrhnja za šlag
 10-20 dag. mliječne čokolade
Priprema


... bjelanjke dobro umutiti mikserom... kad postanu čvrsti postupno dodavati šećer... lagano umiješati brašno... staviti biskvit na pleh i peći na 180*c oko 20 min.  ... staviti mlijeko da zakipi,  njime preliti pečeni vruć biskvit i vratiti ga u ugašenu pećnicu da se ohladi.
... želatinu promješati sa 8 žlica hladne vode i ostaviti 10 min. .. žutanjke dobro izmiješati sa šećerom, pa ih preliti sa kipućim mlijekom i dobro promješati ( ne kuhati

  )... dodati rastopljenu želatinu još jednom promješati i ostaviti da se ohladi... dugo treba da se dobro ohladi, a znat će te da je dosta ohlađeno kad uzmete zdjelu sa kremom i dobro ju protresete, ako se krema poćne tresti recimo onako kao žele dobra je ... jer zna se ona ohladiti i prije, ali  dobra je tek kad postane recimo želatinasta :-)
... u dobro ohlađenu kremu dodati izrađeno vrhnje za šlag.. izmiješati mikserom i dodati mliječnu čokoladu u sitnim kockicama ( ja je onako dobro izlupam s batom za meso)...  kremu staviti na biskvit i ohladiti...  uživajte !!
Izvor:  www.coolinarika.com



Ovaj kolač je fin koliko mu i naziv govori, lagan je i jednostavan, recept sam dobila od prijateljice i volim ga zbog višnji!! Ako volite višnje onada svakako probajte ovaj kolač!! Uz to,ovo je i moj prvi recept pa se nadam da ćete uživati!!
SASTOJCI
Petit kekse oko pola kg.

I KREMA
staklenka kompota od višnji ili ako imate može i domaće višnje smrznute ili svježe očišćene
1 litar vode
16 žlica grisa (pšenične krupice)

  16 žlica šećera


II KREMA
1 litar mlijeka
3 pudinga od vanilije
8 žlica šećera
180 g. margarina ili maslaca


III KREMA
1/2 l vrhnja za šlag
3 obična jogurta
2 vrečice želatine u prahu

PRIPREMA

  Iz kompota od višnji izvaditi višnje, a u sok doliti vode da bude 1 litra. Ako koristite  smrznute višnje , dolijte vodu na višnje da se otope u posudi  na vatri  da bude ukupno 1 litra tekućine. U toj litri soka ukuhati gris i šećer (višnje izvadite kad sok zavri a kad ukuhate gris natrag vratite višnje u kremu od grisa ).Na kekse koje ste položili u protvan (tepsiju) prelijte vruću kremu od grisa.
U 1 litri mlijeka skuhajte 3 pudinga od vanilije i šećer. U hladno dodati margarin. Premazati preko hladne kreme od grisa.
Istucite 1/2 vrhnja za šlag, dodati 3  obična jogurta. Rastopiti želatinu u 8  žlica vode  ostaviti 10 min da nabubri, otopiti na laganoj vatri  i dodati u šlag, dobro izmiksati i odma filati preko kreme od pudinga.

Posluživanje
Kolač se jako lako reže , oštar nož, voda ni ne treba mora biti na hladnom !!
U kremu sa šlagom slobodno stavite i kefir ili kiselo mlijeko, neće se ništa promijeniti, samo ćete dobiti puniji okus!

http://www.coolinarika.com/



Ove sam rolice/čupavce jela nekoliko puta, uvijek su mi bile fine, uzela sam i recept, naravno :-) ali mi je trebalo skoro godinu dana da se odvažim napraviti ih. Sad ih radim često a obične čupavce sam izbacila s liste omiljenih. To su u biti čupavci s finom čokoladnom kremom u sredini. Recept sam dobila pod ovim nazivom pa neka tako i ostane.
Sastojci

Biskvit:

 2 kom jaja
 6 dag šećera
 6 dag brašna
 na vrh noža praška za pecivo
 pola žlice vode (+ može malo ulja)
Krema:

 2 kom jaja


   10 dag šećera
 10 dag čokolade
 20 dag maslaca (ili margarina)
Za umakanje:

 2 dcl mlijeka
 20 dag čokolade
 10 dag šećera
 15 dag maslaca (ili margarina)
 20 dag kokosovog brašna
Priprema

Peku se dva ovakva biskvita.
Miksati bjelanjke da dobijemo čvrsti snijeg, dodati šećer, žutanjak, brašno s praškom za pecivo, vodu (i malo ulja, manje nego vode).
Biskvit peči na velikom limu obloženom papirom za pečenje. Tijesto se namaže na papir i peče na 170*C oko 10 - 15 min. (ovisi o pećnici, biskvit se ne smije presušiti jer se onda ne može rolati!)
Za kremu miksati na pari 2 cijela jaja i šećer. Kad postane pjenasto i kremasto (nakon cca 10-15 minuta) dodati čokoladu natrganu na kockice. Maknuti s pare i miješati dok se čokolada ne otopi. U ohlađenu kremu dodati izrađeni maslac.



Na svaki biskvit namazati pola kreme. Izrezati ih na trake cca 3 cm široke. Malo zarolati i odrezati nožem (tako da dobijete male roladice), i tako sve do kraja.
Ovako izgledaju rolice prije umakanja i valjanja u kokos. Ne trebate se zamarati ako vam malo curi krema iz rolice ili vam negdje pukne biskvit, sve će se to zakamuflirati s kokosom.
Prokuhati mlijeko, čokoladu, šećer i maslac.  Maknuti s vatre i miješati dok se sve lijepo ne izjednači i malo prohladi kako bi se lijepo (u što debljem sloju) uhvatilo za biskvit.
Eh, sad ste već na konju. Slijedi najlakši dio. Rolice umakati u čokoladu pa uvaljati u kokos, i vaši fini čupavci su gotovi. Dobar tek!
Izvor:  www.coolinarika.com



Fantastično sočan kolač sa kremom od žumanaca i šamom kao kod šampite oduševiće sve pred koje ovaj kolač iznesete.
Kore

4 jaja
4 kašike šećera
5 kašika brašna
2 kašike vode
50 ml ulja
1 kašika kakaoa
1 prašak za pecivo
250 ml kafe ili čokoladnog mleka
Fil

4 žumanca
1 kašika šećera
300 ml mleka
5 kašika brašna
100 gr margarina
3 kašike šećera u prahu
2 vanilin šećera
Šam

4 belanca



7 kašika šećera
4 kašike vode
Glazura

100 gr čokolade
3 kašike ulja
Priprema

Umutiti žumanca sa šećerom da pobele pa dodati vodu, pa ulje, pa brašno, kakao i prašak za pecivo i sve sjediniti.
Posebno ulupati belanca pa ih dodati smesi sa žumancima i sjediniti.
Zagrejati rernu na 200 stepeni, pa istresti smesu u obložen pleh i staviti da se peče, pa smanjiti na 180.
Moj pleh je dimenzija 30 x 11 cm, a može da se korist i 30 x 20, ali onda u tom slucaju sečete vertikalno koru, a ja sam u ovom plehu sekla horizontalno. Prilagodite kako vam odgovara.
Pomežati žumanca, šećer, vanilin šećer i brašno , pa naliti malo mleka, a ostalo staviti da provri.
Kad provri zakuvati umućenu smeu i mešati dok se ne zgusne, pa kloniti i potpuno ohladiti.
Ulupati margarin sa šećerom u prahu pa potepeno dodavati ohladjen krem i mututiti.
Prvu koru preliti sa 125 ml crne kafe ili čokoladnog mleka pa staviti ceo krem, pa staviti drugu koru i preliti sa preostalim mlekom.



Najbolje kada prelijete prvu koru ostavite da malo odstoji, da upije, pa tek onda stavljajte krem.
Ja sam sve redjala u plehu u kojem sam pekla jer je dubk, stavila kolu, prelila, nalila krem, stavila drugu koru i prelila opet.
Za beli krem ulupajte belanca u jak šne. Pomešajte vodu i šećer, pa stavite na vatru da provri. Mešati.
Kad provri ostavite da kuva 2 minute pa odmah istresajte u umućena belanca i mutite najvećom brzinom.
Istresajte direktno u žice.
Ovaj krem nanesite na drugu koru pa stavite u frižider da se sve malo stegne.
Otopite čokoladu sa uljem i premažite.
Ja sam istresla pre stavljanja belog dela na tacnu i lepo je sve stajalo, pa sam onda nanosila beli deo, koji je takodje čvrst.
Izvor:  tiganj.com



Ove Parfe kocke moji ukućani jako vole a i ne moraju biti u frižideru pa su i praktične za serviranje na stolu jer mogu  dugo stajati a da ne izgube oblik.
Sastojci

Biskvitna podloga

 6 kom bjelanjaka
 20 dag šećera
 10 dag margarina otopljenog
 12 dag brašna
 2 žlice kakaa
Krema

 3 dag želatine u prahu ( 3 paketića)
 25 dag šećera u prahu
 6 kom žumanjaka


 3 rebra čokolade za kuhanje otopljene
 8 dl slatkog vrhnja (biljno- Halta ili slićno)#
Priprema

Bjelanjke istuci u čvrsti snijeg sa šećerom, otopljeni margarin i brašno pomješano sa kakaom dodaj malo po malo i dalje miksaj najmanjom brzinom.
Biskvit stavi peći u namazan i papirom obložen lim vel 28×37cm.
Za kremu želatinu i šećer otopi u 3, 5dl vode, stavi nalaganu vatru da se otopi i mješaj mikserom dok ne zakipi.



Hladiti oko 10 min, dodati pomješane žumanjke i opet mikserom mješati dok ponovo ne zakipi, ohladiti do mlačnoga i podijeliti u dva dijela. U jedan dio stavi rastopljenu čokoladu i šlag od 4 dl slatkog vrhnja i lagano promješaj kuhačom, u drugi dio stavi šlag od 4 dl slatkog vrhnja i lagano promješaj.
Čokoladnu kremu izlij u tepsiju na biskvit ,poravnaj pa odmah izlij i žutu kremu, poravnaj i ukrasi po želji šlagom ili čokoladnom glazurom ili samo naribaj čokoladu.
Posluživanje

Ostavi na hladnom da se dobro ohladi i stvrdne ,reži vlažnim nožem .

Izvor:  www.coolinarika.com

subota, 30. svibnja 2015.



Probajte pojesti samo jedan ;)
Sastojci

Biskvit
3 jaja
5 žlica šećera
3 žlice tople vode
3 žlice brašna
3 žlice kakao
1/2 praška za pecivo
Preljev
1/2 dcl mlijeka


  2 pune žlice nesquika ili nescafe
Bijela krema
6 dcl mlijeka
5 žlica šećera
6 žlica gustina
2 vrećice vanilin šećera
20 g bijele čokolade
150 g margarina
Tamna krema
200 g tamne kuverture
100 g mliječne čokolade
5 dcl slatkog vrhnja
Priprema


1.
Umutiti pjenasto jaja i šećer, dodati vodu pa još malo mutiti.Dodati sve ostale sastojke koje smo prije promješali, mutiti tek toliko da se ujednače sastojci.
Peći na 180c oko 20 min..u limu 20x30.

2.
Pečeni biskvit preliti preljevom ( u vrelo mlijeko dodati nesquik , dobro izmješati)

3.
Za bijelu kremu odvojiti par žlica mlijeka da se umuti gustin.Preostalo mlijeko staviti kuhati sa šećerom, kad provre dodati gustin.


  Mješati par minuta, u vruće umješati čokoladu (količina po želji, može i više od ovog), i vanilin šećer.
Pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.
U prohlađenu kremu umješati izrađeni margarin.


4.

Za tamnu kremu staviti slatko vrhnje na tihu vatru, dodati obadvije vrste čokolade i mješati dok se čokolade ne istope.
Ostaviti da se hladi bar 2 h.
Ako volite slađu kremu dodajte žlicu-dvije šećera, (ja ne stavljam )


5.
Ohlađen biskvit premazati bijelom kremom, pa tamnom ( ja sam je stavila u slastičarsku špricu ali fino je i samo premazati ;)




Izvor:  www.coolinarika.com



Sastojci

Za rolice:
500 g zamrznutog lisnatog tijesta
maslac za kalupe
1 jaje
Za kremu:
1 Želatina
50 ml vode
500 ml mlijeka
1 Prašak za puding vanilin
1 žlica Gussnela
3 žumanjka
150 g šećera
1 Vanilin šećer
200 ml vrhnja za šlag
Za posluživanje:
šećer u prahu
Priprema


Za rolice:

1.
Odmrznuto lisnato tijesto na pobrašnjenoj ravnoj površini tanje razvaljajte tako da od svakog dijela tijesta dobijete po 12 trakica (24 kalupa).
2.
Kalupe za rolice lagano namažite maslacem i na svaki zarolajte po 1 trakicu.
3.
Tako pripremljene rolice posložite na lim na papir za pečenje. Premažite razmućenim jajetom i pecite na 200 °C oko 20 minuta.
4.
Kad su rolice pečene, vruče ih maknite s kalupa i pustite da se rolice ohlade.

Za kremu:




  1.
Želatinu stavite u zdjelicu, zalijte hladnom vodom i ostavite da nabubri 10-ak minuta.
2.
Oko 400 ml mlijeka stavite u posudu i pustite da zakuha.
3.
Puding i Gussnel pomiješajte s ostatkom mlijeka.
4.
U posudu stavite žumanjke, šećer, vanilin šećer i dobro pjenasto izmiješajte.
5.
Dodajte razmućeni puding s Gussnelom i ponovo dobro promiješajte. Lagano usipajte vruće mlijeko neprestano miješajući.
6.
Dobivenu smjesu stavite na vatru i lagano miješajte dok ne zakuha.
7.
Maknite s vatre, dodajte nabubrenu želatinu i lagano miješajte dok se želatina ne otopi.
8.
Kremu pustite da se u potpunosti ohladi pa umiješajte čvrsto tučeno vrhnje za šlag. Smjesu stavite malo u hladnjak da se stisne.
9.
Prebacite je u vrećicu za ukrašavanje i njome ispunite pripremljene rolice.
Posluživanje

Pospite šećerom u prahu i poslužite.

Izvor: www.coolinarika.com



Treba vam, logično, piletina, deci vina i jedno pola sata vremena. Dobit ćete fino glavno jelo uz koje može i ne mora prilog.
Sastojci

60 dkg piletine (na trakice ili na filee)
20 dkg gorgonzole nasjeckane na komadiće
1 dcl vrhnja za kuhanje
1 dcl bijelog vina



  maslac
mala glavica luka
provansalska mješavina začina ili tako nešto :)
Priprema

1.
piletinu prvo uvaljajte u začine; zatim je bacite na maslac i ispržite do kraja; traje 10-15 min.; izvadite piletinu iz teflonke s drvenim pomagalom


  2.

  u teflonku ubacite malo luka i pržite dok ne požućka; ubacite deci vina; pričekajte ispravanje; odmaknite se dok taj proces traje da vam ne pozli; dodajte gorgonzolu; kad se počne fino topiti naglo ubacite i vrhnje za kuhanje; sad je već to jedan fini gusti umak; zadovoljno se nasmiješite!
3.
vratite meso u umak; pržite minutu-dvije dok se svi sastojci, kako bi naš narod rekao, ne prožmu!


Izvor:  www.coolinarika.com



Koraci pripreme

1 Za biskvit: Brašno, sol, pecilni prašak, sodu i kakao prosijete u veću posudu te dodajte kakao instant napitak. U drugoj posudi lagano izmutite jaja pa dodajte šećer, ulje, kiselo vrhnje i mlijeko. Tekuće sasatojke dodajte u suhe i sve dobro izmješajte.

Pecite u kalupu promjera 28 cm na 180 C oko 30 min. Provjerite čačćalicom da li je pećeno. Po potrebi pecite još 5 min. Ne brinite za "brežuljak" koji će nastati na sredini. Kasnije ga obrežite kada se biskvit ohladi.

 Narežite biskvit na tri jednaka dijela. Krema: U malo mlijeka razmutite gustin. Ostalo mlijeko stavite da zakuha. Kad provrije maknite s vatre i polako dodavajte gustin i miješajte. Vratite na vratru te kuhajte dok se ne zgusne. Maknuti s vatre te dodati med i čokoladu. Miješati sve dok se sve ne poveže.

Ostaviti da se potpuno ohladi. Pripremiti želatinu prema uputama na vrećici. Izmisajte šlag pa ga polako dadajte u skuhanu smjesu i na kraju dadajte želatinu. Slatko od kupina: Od ukupne tekućine odvojite 4 žlice te u tome razmutite gustin. Operite kupine te stavite u lončić i dodajte ostatak tekućine.

Dodajte šećer (ako ste dodali samo vodu) i alkohol. Kad zakuha izgnječite vilicom kupine i polako dadavajte gustin. Kuhajte oko 5 min. Ostavite da se ohladi ali ne potpuno. Miješajte povremeno.





2 Slaganje torte: Stavite jedan sloj torte na pladanj i na njega polovicu ukuhanih kupina. Stavite u frižider na 5 min da se malo stegne. Nanesite sloj kreme. Pa ponovno biskvit itd. Ostavite malo kreme da premažete tortu sa strane. Ostavite tortu oko 30 min u frižideru da se stegne. Nakon toga spremna je za ukrašavanje.





Sastojci



2 šalica brašna
1 žlićica soli
1 žlićica pecilnog praška
2 žlićice sode bikarbone
1/2 šalice kakaa
1/3 šalice kakao instant napitka (Nesquck)
2 šalice šećera
1 šalica ulja
1/2 šalice kiselog vrhnja ili jogurta
1 šalica mlijeka
2 jaja
Krema
800 ml mlijeka
120 g tekućeg meda
100 g gustina
100 g bijele čokolade
200 ml vrhnja za šlag
5 g želatine
Slatko od kupina
3 šalice svježih ili smrznutih kupina
2 dcl soka od šumskog voća
1 šalica šećera
3 žl alkohola (vodke šumsko voće ili ruma)
4 žl gustina
+ još
2 dcl vrhnja za šlag za ukrašavanje



IZVOR: http://dobrahrana.jutarnji.hr/



Koraci pripreme

1Prosijte brašno i u sredini napravite rupu, a unutar toga stavite brašno, šećer, med, jaja i sodu bikarbonu. Zamjesite.



2Dobivenu smjesu zamotajte u prozirnu foliju i pustite da odstoji u hladnjaku 24 sata ili barem preko noći.



3Podijelite tjesto na valjke debljine prst i pol pa ih izrežite na manje komade koje ćete rukama oblikovati u kuglice. Kuglice bi trebale biti manje jer medanjaci s pečenjem narastu
4Kuglice uvaljajte u smjesu mljevenih oraha i šećera.



5Izvadite pleh i stavite na njega papir za pečenje. Poslažite medenjake i utisnite u sredinu svakog orah, badem ili lješnjak. Pecite na 180 do 200 stupnjeva dok se ne povećaju i ne dobiju zlatnu boju.


Sastojci


1/2 kg mekog brašna
20 dag šećera
17 dag meda
2 jaja
2 žlice masti
1/2 žličice sode bikarbone
mljeveni orasi + šećer (za posip)
orasi, bademi ili lješnjaci (za ukras)

IZVOR: http://dobrahrana.jutarnji.hr/


Koraci pripreme

1Sve suhe sastojke pomiješajte u zdjeli počevši s brašnom i omekšalim maslacem pa ih povežite prstima. Oslobodite sredinu pa u nju stavite mlijeko sobne temperature i jaja. Zamijesite tijesto, a ako vam je previše vlažno ili ljepljivo, dodajte još brašna. Ostavite ga na sat-sat i pol na toplom mjestu pokriveno čistom krpom kako bi se volumen tijesta udvostručio.



2Pobrašnite površinu i razvaljajte tijesto na debljinu od otprilike 1,5 cm. Razrežite tijesto u krugove, možete se poslužiti čašom, pa oblikujte loptice.
3Prije pečenja dodajte Nutellu u fritulice i to tako da je čajnom žličicom položite u sredinu, preklopite drugim krugom tijesta i formirate lopticu da Nutella ne iscuri. Pustite ih još 40-ak minuta prekrivene na toplom mijestu da se dižu.



4Pržite na srednje jakoj vatri. Možete istovremeno peći između 4 i 5 fritulica. Pržite dok ne dobiju zlatno žutu boju. Odložite ih na papirnati ručnik, a kad su se malo ohladile, pospite s malo šećera i cimeta po želji, a možete ih i preliti čokoladom.





Sastojci

oko 750 g brašna
160 ml mlijeka sobne temperature
2 jaja
6 čajnih žličica maslaca (oko 100 g)
ulje za prženje
oko 100 g šećera
7,5 g instant kvasca
1 žličica cimeta
Nutella
šećera po želji


IZVOR: http://dobrahrana.jutarnji.hr/




Koraci pripreme

1Čokoladu i maslac otopite na pari. Žumanjke mikserom miješajte s 20 g šećera dok smjesa se ne udvostuči. Bjelanjke istucite s 30 g šećera u čvrsti snijeg. Otopljenu čokoladu ohladite na sobnu temperaturu i umiješajte s žumanjcima. Bjelanjke kuhačom lagano umiješajte u kremu s žumanjcima i čokoladom.



2Kalup za torte ili obruč (promjera 22 - 24 cm) obložite masnim papirom, ulijte smjesu i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva (s ventilatorom na 160) oko pola sata. Prije nego što tijeto izvadite, provjerite drvenim štapićem je li iznutra pečeno. Kad je tijesto gotovo, ostavite ga da se ohladi.



3Za kremu zagrijte slatko vrhnje i šećer. Želatinu stavite u zdjelu s hladnom vodom dok se ne napuhne. Kad se vrhnje zagrijalo i šećer otopio, umiješajte listove želatine i miješajte dok se nije otopila, a zatim maknite s vatre.



4Vrhnje ostavite da se malo ohladi, a zatim električnim mikserom umiješajte mascarpone, Grand marnier i ekstrakt vanilije. Na ohlađeno tijesto poslažite očišćene i narezane jagode i preko njih polijte kremu. Ostavite u hladnjaku preko noći.

SASTOJCI




Za tijesto:
160 g tamne čokolade
35 g maslaca
6 jaja
50 g šećera
Za kremu:
300 ml slatkog vrhnja
4 lista želatine
2 jušne žlice Grand Marniera
2 čajne žlice ekstrakta vanilije
250 g mascarponea
80 g šećera
300-400 g jagoda




IZVOR: http://dobrahrana.jutarnji.hr/


Apsurdno čokoladni keksi

Baš tako- apsurdno čokoladni! Savršeni! Najbolji - ikad i zauvijek čokoladni keksi! Od prvog momenta kad sam ih probala- a bilo je to ima o-ho-ho vremena ovi su čokoladni keksići jednostavno "ljubav na prvi okusni pupoljak"!
I nema neke prigode da ih ne radim, za blagdane- može biti, ali i ne mora drugih keksića- važno je da ovih ima! Ako ih dam djeci da ih ponesu za užinu u školi- obavezno im moram staviti popriličan broj primjeraka - ne zato što su moja djeca baš tolike izjelice, već zato što svi iz razreda žele keksiće (pa čak i nastavnici)!
Za sve vas koji do sada niste otkrili i isprobali ove keksiće polazni recept po kojem sam ih počela raditi je ovaj od Jasenke , no nakon više stotina napravljenih komada- neminovno je došlo do izmjena kako u sastojcima tako i u samom postupku izrade. Donosim vam moje mjere i način rada.


Sastojci za cca 60 komada:
(manje od ovoliko vam ni ne treba praviti)
200 g čokolade sa 52% kakaa
190 g maslaca
200 g šećera
80 g meda
3 jaja
450 g mekog brašna
35 g kakaa u prahu
8 g sode bikarbone
8 g praška za pecivo
prstohvat soli
po želji cimet, korica naranče, kardamom
ili malo kajenske papričice
Bijela čokolada za punjenje- 60 kockica





Na laganoj vatri otopite čokoladu i maslac. Ostavite sa strane da se malo ohladi.Dodajte med. U posebnu posudu prosijte brašno sa sodom i praškom za pecivo te kakaom i soli. Ukoliko stavljate začine- dodajte ih u brašno.

Mikserom izmješajte jaja sa šećerom. Ne treba puno mješati. Dodajte im otopljenu čokoladu i maslac i još malo izmješajte da se šećer otopi. Polako dodavajte mješavinu brašna. Možete sve mješati mikserom na manjoj brzini. Dobit ćete mekše prhko tijesto.
Pokrijte ga prozirnom folijom tik uz tijesto i ostavite na hladnom barem pola sata.






Žlicom vadite kuglice tijesta (težine cca 20 gr) , zarolajte ih u kuglu, ravnomjerno rastanjite da dobijete diskove i na sredinu svakog stavite kockicu bijele čokolade. Lagano presavijte krajeve preko kockice- da se na sredini spoje.






Još jednom rukama "svaljajte" keksić u neki oblik "plosnate loptice" i okrenite spojeve dolje.

Kekse slažite na tepsiju na pek papir. Nemojte ih stavljati preblizu jedan drugom jer će se tijekom pečenja malo raširiti.

Tijesto je inače strukture mekog plastelina i dade se lijepo raditi s njim, ne lijepi se za ruke i bez problema mu se spoje krajevi. Dodatno brašno mu nije potrebno. Ukoliko vam se počme lijepiti za ruke - to je zbog toga što su vam ruke tople. Operite i u hladnoj vodi i nastavite sa keksićima.
Oblikovane kekse, poslagane na tepsijama, stavite ponovno na hlađenja. Ovaj put im je potrebno malo više vremena da se ohlade i da se dobro stegnu- barem 3 sata u hladnjaku.




Upalite pećnicu na 180°C da se zagrije.
Stavite tepsiju sa keksićima na srednju razinu u peći i pecite - ovisno o vašoj pećnici- 12-14 min. VAŽNO- nemojte da vam se prepeku!!! Keksići će na lagani dodir odmah dok su vrući, biti  mekani i izgledat će kao da nisu pečeni, no nemojte se zavarati, keksići su pečeni- hlađenjem će otvrdnuti. Ostavite da se ohlade na tepsiji.




I to je to! Dok su topli- bijela čokolada iz sredine će se razlijevati kad ih prelomite- hlađenjem će i ona malo očvrsnuti, no i dalje će će biti fino kremasta - pravo srce keksića!



P.S. Keksiće možete puniti bilo kojom čokoladom- ne mora to biti bijela; možete ih napuniti nutelom (u tom slučaju predlažem da najprije napravite diskove od dobro ohlađene nutele pa ih opet dobro ohladite- zamrznete i tek onda ih stavite u sredinu svakog keksića); a možete ih peći i bez ikakvog punjenja- samo tad pripazite- vrijeme pečenja bi trebalo biti nešto kraće.


IZVOR: http://dobrahrana.jutarnji.hr


Nakon napornog dana ništa ne bi trebalo bolje pasati od dobro ohlađene čokoladne torte. Izrada nije uopće komplicirana tako da svakako krenete u pripremu jer što je još bolje ovaj kolač se ne peče! Da ne dužimo, donosimo vam recept, a vi nam dojavite dojmove:




• 200 g Digestive keksa s čokoladom
• 100 g maslaca
• 500 g mascarpone sira
• 500 ml slatkog vrhnja
• 200 ml kiselog vrhnja
• 250 g čokolade za kuhanje
• 2 žlice kakaa
• 100 g šećera u prahu
• 2 vrećice želatine





Sameljite kekse. Otopite maslac. Pomiješajte ih. Na dno kalupa za torte koji je obložen papirom utisnite kekse i ostavite sa strane (nemojte stavljati u hladnjak). Na pari otopite čokoladu. Ostavite sa strane. Želatinu namočite hladnom vodom i ostavite da nabubri. U mascarpone mikserom umiješajte šećer, kiselo vrhnje i kakao te otopljenu čokoladu. Želatinu otopite na laganoj vatri. Od slatkog vrhnja istucite čvrsti šlag. U smjesu od mascarponea i čokolade mikserom umiješajte želatinu. Pjenjačom umiješajte šlag. Kremu izlijte na kekse te stavite oblik u hladnjak obavezno preko noći. Sutradan maknite stranice kalupa, pažljivo narežite tortu i poslužite je sa sirupom i bobicama malina ili nekog drugog šumskog voća.




IZVOR: http://dobrahrana.jutarnji.hr/

petak, 29. svibnja 2015.



Pastirska pita duguje svoje ime nadjevu unutar same pite koji se tradicionalno bio od janjetine ili ovčetine. Vrlo je slična “cottage pie” koja se najčešće radila od govedine. Niti jedna ne podrazumjeva dodavanje ikakvog tijesta već je razlika u vrsti mesa. Obje pite datiraju iz 18. stoljeća kad je krumpir ušao u prehranu. “Cottage pie” (engl.koliba) smatra se starijom budući da se radila od ostataka raznog mesa, dok se pastirska odnosi na onu pripremljenu od janjetine ili ovčetine (smatra se da se ime “pastirske pite”prvi put upotrijebilo 1870.godine).

Vrlo je izdašna i bogatog okusa te se nerjetko poslužuje uz grašak. sastoji se od uglavnom janjećeg mesa, ali možete raditi i s junetinom ili govedinom. Sve dobro propirjati,  a zatim zapeći s kremastim pire krumpirom dok se ne stvori hrskava korica.


800 g janjetine
600 g crvenog luka
80 do 100 g mrkve
80 do 100 g korijena peršina
80 do 100 g korijena celera
10 g češnjaka
200 g pelata
žlica koncentrata rajčice
100 g graška
na vrh noža mljevene crvene paprike
1 lovorov list
1 mala grančica ružmarina
sol
papar
pola litre janjećeg temeljca
maslinovo ulje
Za pire:

400 g krumpira
50 g maslaca
100 ml mlijeka
1 jaje
200 g skute (za pire i posipanje)
Sitno sjeckani crveni luk dinstajte na maslinovom ulju, a kada se zažuti dodajte narezano korjenasto povrće i dvije žlice temeljca. Samljevenu i posoljenu janjetinu popecite bez masnoće (ako imate skroz nemasne komade mesa upotrijebite koju kap maslinova ulja) pa je dodajte u lonac s izdinstanim povrćem. Dodajte grubo sjeckani češnjak, papar, mljevenu crvenu papriku, sitno nasjeckan ružmarin, lovorov list i koncentrat rajčice. Popržite minutu do dvije. Potom dodajte usitnjene pelate i prokuhajte desetak minuta. Ako je potrebno dotjerajte okus. Na kraju dodajte grašak i pustite da se još kuha dvije minute, ne dulje jer će se sve još peći u pećnici.

Od kuhanog krumpira, mlijeka i maslaca napravite pire. Ohladite ga na 40 stupnjeva ili na sobnoj temperaturi da možete umiješati jaje. Ova temperatura je važna jer bi se u vrućem pireu jaje zgrušalo. Dodajte još jednu trećinu skute pa sve promiješajte. Izvadite lovor iz pripremljene smjese te njome zatim napunite posudu za pečenje, prekrijte sve pireom i posipajte izmrvljenom skutom. Pazite da ne prepunite posudu smjesom od mesa i da vam ostane mjesta za pire. Pecite na 180 stupnjeva deset minuta.

IZVOR: http://dobrahrana.jutarnji.hr/


Koraci pripreme

1Kekse stavite u blender i usitnite ih, a zatim sjedinite otopljenim maslacem u homogenu smjesu.

Rasporedite po plehu za pite, a zatim ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta kako bi se smjesa stisnula


2U malu posudicu stavite hladnu vodu, a zatim dodajte i želatinu, stavite na laganu vatru i uz kontinuirano miješanje zagrijavajte dok želatina potpuno ne nestane.



3U posebnoj zdjeli izradite kremu od kremastog sira, šlaga, ekstrakta vanilije i šećera pa izradite u glatku smjesu. Umiješajte zatim otopljenu želatinu i dodajte otopljenu bijelu čokoladu. Dodajte još malo keksa (ne fine smjese nego grubo natrgajte da ostanu komadići), zatim tako pripremljenu smjesu rasporedite preko ohlađene smijese keksa i maslaca.



4Ostavite u hladnjaku još barem sat-dva da se smjesa dobro ohladi, a najbolje bi bilo preko noći, ako uspijete izdržati. Po želji prelijte otopljnom crnom čokoladom ili karamelom.





Sastojci

350 g oreo keksa ili nekih drugih s kremastim punjenjem u sredini
150 g maslaca (otopljenog)
2 čajne žličice želatine u prahu
60 ml hladne vode
300 g slatkog vrhnja (vrhnja za šlag)
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
110 g šećera
200 g otopljene bijele čokolade
400 g kremastog sira (može i milerama ili creme fraiche)
*dodatni preljev od karamele po želji
*otopljena crna čokolada za ukrašavanje





IZVOR : http://dobrahrana.jutarnji.hr



Koraci pripreme



1Zagrijati vrhnje i mlijeko u manjoj posudi na vatri pa u tome rastopiti čokoladu i kakao.

Miješati dok se ne sjedini pa pustiti da se malo ohladi. Istući žumanjke sa šećerom dok smjesa

posvijetli i postane pjenasta. Umiješati jaja u čokoladu pa dodati čili i sol. Dobro promiješati.

S čilijem ne pretjerivati ali se zato količina soli može i udvostručiti, ovisno o ukusu. Dobra sol

ističe okus i daje ozbiljnost.

2 Smjesu dobro ohladiti prije stavljanja u aparat. Kakaom se pojačava gorčina. Ako se poveća

količina čokolade tekstura će biti previše kremasta.






Sastojci



2 dcl punomasnog mlijeka
2 dcl slatkog vrhnja
80 g crne čokolade ( 70% kakaa )
2 žumanjka
1 žlica kakao praha
1/2 šalice smeđeg šećera
1/2 žličice soli ( himalajske )
chilli papričice po žeLJI






IZVOR : http://dobrahrana.jutarnji.hr



Koraci pripreme

1Višnje očistiti od koštica. Bademe popeći na suhoj tavi pa samljeti u mlincu za orahe ili blenderu. Ako želimo sladoled s krupnim komadima višnje ispasirati ih pasirkom za pire krumpir. Ako želimo glatki sladoled višnje dodati bademima u blenderu i sve zajedno dobro izmiksati.




2Rastopiti med u manjoj posudi pa mu dodati vrhnje. Neka lagano krčka ali ne zakipi dok se ne pojave mjehurići. Tada mješavinu pustiti da se sasvim ohladi. Pomiješati hladnu smjesu s višnjama, dobro ohladiti pa uliti u stroj za sladoled. Trebat će dvadesetak minuta da se zgusne.



Sastojci



500 g višanja
2/3 šalice badema
3 dcl slatkog vrhnja
1/3 šalice meda
3 žlice likera od višnje



IZVOR : http://dobrahrana.jutarnji.hr



Koraci pripreme



1Lisnato tijesto lagano razvaljajte, stavite na papir za pečenje na limu, izbodite vilicom, prekrijte papirom za pečenje i poklopite drugim limom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva 15-ak minuta a zatim maknite gornji lim i papir za pečenje i pecite još 10-ak minuta odnosno dok se tijesto ne ispeče.




2Za kremu: 2,5 dcl mlijeka zagrijte s mahunama vanilije, zatim ostružite sjemenke iz mahuna i umiješajte natrag u mlijeko. U zasebnoj zdjeli promiješajte šećer, škrob, žumanjke i ostatak hladnog mlijeka. Pazite da ne nastanu grudice. Tu mješavinu ulijte u toplo mlijeko i miješajte dok se ne zgusne. Želatinu natopite u hladnoj vodi, a kad se napuhne, ocijedite ju rukama i umiješajte u toplu kremu. Kremu stavite da se ohladi. Od slatkog vrhnja napravite šlag i umiješajte u kremu. Prekrijte s plastičnom folijom i stavite u hladnjak da odstoji i stisne se.




3Pečeno tijesto razrežite na manje pravokutnike . Ohlađenu kremu napunite u vrećicu za kremu i slažite kolač tako da kremu nanesete na komad lisnatog tijesta, zatim prekrite opet lisnatim tijestom, dodate kremu zatim lisnato tijesto i na vrh poslažete maline. Na kraju posipajte šećerom u prahu.



Sastojci



1 paket lisnatog tijesta
500 g malina
Za kremu:
500 ml mlijeka
500 ml slatkog vrhnja
30 g škroba
5 žumanjka
115 g šećera
2 mahune vanilije
lista želatine
šećera u prahu za posluživanje






IZVOR : http://dobrahrana.jutarnji.hr


Koraci pripreme




1Zagrijte pećnicu na 180°C




2Bjelanjke izradite u snijeg pa ih pustite sa strane.



3U drugoj posudi izardite kremu od jaja i šećera. Kad ste dobili kremu dodajte kiselo vrhnje i med. Miksajte na vrlo maloj brzini, a postepeno dodavajte brašno, a zatim orahe. Miksajte (a možete i miješati) sve dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Nježno dodajte bjelanjke, a zatim stavite u pleh za pečenje koji ste prethodno namastili. pecite kojih 35 do 40 minuta dok ne postane zlaćan.



Sastojci



3 jaja
125 g šećera
3 jušne žlice meda
125 g kiselog vrhnja
125 g brašna (uzmite pola glatkog pola oštrog)
šaka komadića oraha


IZVOR : http://dobrahrana.jutarnji.hr


Koraci pripreme

1Za palačinke pomiješajte u posudi brašno, šećer, kakao u prahu, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. U drugoj zdjeli izmiješajte jaja s rastopljenim maslacem i mlijekom te potom pomiješajte dvije smjese. U tavi zagrijte malo ulja i pecite male palačinke.




2U blenderu usitnite kestene pomiješane sa šećerom u prahu te dodajte sjemenke vanilije. Umutite šlag i dodajte koju žlicu u smjesu. Ostatak sačuvajte za palačinke. Na palačinku namažite kremu od kestena, zatim na nju stavite šlag i poklopite drugom palačinkom, te tako nižite dok ne dobijete oblik male torte.




3U manjoj posudi rastopite čokoladu (ne smije zakipjeti jer će nastati grudice), dodajte malo mlijeka i maslaca te pripremljenim čokoladnim preljevom prelijte palačinke.



Sastojci



Za palačinke:
175 g brašna
1 žličica sode bikarbone
1/2 žličice praška za pecivo
50 g šećera
25 g kakaa u prahu
50 g maslaca
250 ml mlijeka
1 jaje
Za kremu od kestena:
200 g kestena
15 g šećera u prahu
175 ml vrhnja za šlag
1 štapić vanilije
Za čokoladni preljev:
200 g čokolade
1 žlica maslaca
malo mlijeka



IZVOR : http://dobrahrana.jutarnji.hr



Koraci pripreme



1U plastičnoj posudi pomiješajte vodu s uljem, dodajte sol, kvasac i šećer. Sve to umijesite s brašnom. Podijelite tijesto na pet dijelova, te ih ostavite na toplom mjestu na 4 sata. Raširite tijesto, dodajte Mutti umak za pizzu, a zatim nanesite mozzarellu. Pecite na 250 ° C 20-25 minuta. Dobar tek!





Sastojci



1 kg brašna za pizzu
15 g svježeg kvasca
500 ml tople vode
6 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
30 g soli
10 g šećera
350 g Mutti aromatiziranog umaka za pizzu
500 g nasjeckane mozzarelle




IZVOR : http://dobrahrana.jutarnji.hr


Koraci pripreme

1U zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje, mlijeko i limunov sok. U drugoj zdjeli pomiješajte sve preostale sastojke pa ih pomiješajte s mješavinom vrhnja i mlijeka. Miješajte samo kratko, dok se sastojci ne povežu. Za kremu: 3 jaja • 150 g šećera • sok 1 velike naranče • 250 g maslaca sobne temperature Na pari 7-8 min tucite žumanjke, dodajući polako sok naranče. Kad je smjesa narasla i zgusnula se, maknite je s vatre i dok je još topla dodajte joj maslac. Zasebno napravite snijeg od bjelanjaka pa ih umiješajte u kremu.



2Peći u manjem kalupu (promjera 20 cm) otprilike 30 min na 180 °C. Kad je torta pečena, prerežite je horizontalno na dva dijela.




Sastojci





Za tijesto:
400 g kiselog vrhnja
300 g mlijeka
4 žlice limunova soka
500 g glatkog brašna
2 vrećice praška za pecivo
200 g šećera
2 vanilin šećera
6 žlice mljevenog maka
2 naribana korica limuna





IZVOR : http://dobrahrana.jutarnji.hr


Koraci pripreme

1Prosijte brašno i sol. Napravite sredinu u brašnu i dodajte jaja. Miješajte pjenjačom uz postupno dodavanje mlijeka s vodom dok ne dobijete kremastu strukturu. Zatim u manjoj posudi otopite 50 g maslaca. Dvije žlice maslaca umiješajte u tijesto, a ostatak ostavite sa strane na toplom za podmazivanje tave prilikom pečenja. Na kraju umiješajte narančinu koricu i šećer.


2Zagrijte tavu. Ove palačinke moraju biti jako tanke pa ulijte pola manje zaimače i brzo nakon ulijevanja na sredini tave, okretanjem tave, rasporedite tijesto. Kratko popecite i okrenite drugu stranu da se ispeče.


3Za umak, pomiješajte sve sastojke osim maslaca. Rastopite maslac u tavi, prelijte umak i ostavite ga da se zagrije na laganoj vatri. Zatim stavljajte jednu po jednu palačinku u tavu, pustite da se zagriju, pa ih onda preklapajte na pola i onda opet na pola kako biste dobili izgled trokuta. Napravljene palačinke stavljajte prema rubu tave, a zatim tako slažite i preostale palačinke. Možete na pola preklapanja palačinke prebaciti na pladanj.


4Prije posluživanja palačinke možete flambirati. Brandy zagrijte u zaimači i zapalite plamen, a onda ga prelijte preko posluženih palačinki.



Sastojci


Za palačinke:
120 g glatkog brašna
prstohvat soli
2 jaja
200 ml mlijeka
50 ml vode
50 g maslac
1 srednja naranča, samo naribana korica
1 žlica šećera
Za umak:
350 ml soka od naranče (3-4 srednje naranče)
1 srednja naranča, samo naribana korica
1 manji limun, naribana korica i sok
1 žlica šećera
3 žlice maraskina
50 g maslaca
2 žlice brandyja za flambiranje




IZVOR : http://dobrahrana.jutarnji.hr



Koraci pripreme

1 Za tijesto pomiješajte brašno s praškom za pecivo, pa rukama namrvite hladni maslac. Dodajte šećer, jaje i vrhnje, pa rukama zamijesite tijesto, radeći onoliko dugo dok se maslac od topline ruku ne rastopi, a tijesto prestane biti ljepljivo.


2 Po potrebi dodajte malo brašna. Oblikujte tijesto u kuglu i ostavite da odstoji u frižideru barem dva sata, a najbolje preko noći.


3 Barem pola sata prije pečenja pripremite smjesu od jabuka. Ogulite i naribajte jabuke. Dodajte šećer, cimet i bademe.


4 Ohlađeno tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Na pobrašnjenoj podlozi svaki razvaljajte tanko, oko 3-4 milimetra debljine. Prebacite donji sloj tijesta u namašteni i pobrašnjeni lim (ja koristim maslac i oštro brašno) željenog oblika.


5 Po donjem sloju tijesta ravnomjerno rasporedite smjesu od jabuka, nakon što ste ocijedili višak soka.


6 Poklopite odnosno prekrijte drugim slojem tijesta (ako je negdje puklo, zakrpajte prstima ili viškom tijesta). Rubove lagano pritisnite prstima, a cijelu površinu pite nabockajte vilicom.


7 Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata, odnosno dok lijepo ne porumeni. Servirajte mlako ili sasvim hladno, po želji posuto štaub šećerom.


Sastojci

Tijesto:
300 g brašna
150 g maslaca
100 g šećera
2 žlice kiselog vrhnja
1 jaje
žličica praška za pecivo
Nadjev:
5-6 reskih jabuka
2-3 žlice smeđeg šećera
žličica cimeta
100 g preženih badema, grubo sjeckanih

IZVOR : http://dobrahrana.jutarnji.hr


Koraci pripreme

1 Na vrućem ulju popržite tanko narezane ploške krumpira te ih ostavite po strani na kuhinjskom papiru. Luk propirjajte na maslacu. Nakon nekoliko minuta dodajte sitno sjeckani češnjak. Pirjajte, povremeno miješajući, na laganoj vatri petnaestak minuta.





2 Kad luk omekša dodajte šećer i aceto balsamico. Kuhajte još nekoliko minuta dok se šećer ne otopi (oko 5 minuta). Maknite luk s vatre te posolite i popaprite.




3 Zagrijte ulje u tavi (promjera oko 20 cm, na njega posložite krumpir, luk a zatim dodajte umućena jaja pomiješana sa slatkim vrhnjem, paprom i soli. Jaja lagano prelijte preko luka i krumpira, a jačinu vatre smanjite.




4 Jaja se peku dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Kad su gotova, izvadite ih iz tave i ostavite da odstoje par minuta. Jaja razrežite na šnite i posipajte sitno sjeckanim listom peršina.



Sastojci

2 žlice maslaca
3 glavice luka (oguljene i narezane na kolutove)
3 češnja češnjaka
1 žlica smeđeg šećera
1 žlica aceta balsamica
2-3 žlice maslinova ulja
3 krumpira (oguljena i narezana na tanke ploške)
8 jaja
1,5 dcl slatkog vrhnja



IZVOR : http://dobrahrana.jutarnji.hr


Koraci pripreme



1Pjenasto izraditi maslac sa koricom limuna i šećerom. Postupno dodati jedno po jedno jaje, dobro miješajući između svakog dodavanja. Smjesa mora biti glatka i pjenasta. Ručno umiješati mak i prosijano brašno s praškom za pecivo. Na kraju umiješati i hladno mlijeko. Izliti smjesu u kalup i peći na 180°C 45-55 minuta (provjeriti čačkalicom da li je kolač gotov).



2Za glazuru: Dok se kolač peče, pripremiti glazuru. Pomiješati sok sa prosijanim šećerom u prahu i mutiti dok ne dobijete gustu, bijelu smjesu. Po potrebi dodati još šećera. Premazati kolač čim izađe iz pećnice.





Sastojci

175 g maslaca
200 g šećera
3 jaja
2 Korica 2 limuna
200 g mljevenog maka
100 g brašna
5 g praška za pecivo
130 ml mlijeka
Za glazuru:
1 Sok jednog limuna
150 g šećera u prahu







IZVOR : http://dobrahrana.jutarnji.hr


Savjet: Kod pripreme krafni prostorija u kojoj ih pripremate mora biti dobro ugrijana, a namirnice sobne temperature. Napomena: Od ove količine tijesta dobit ćete 16 krafni.



Koraci pripreme




1Izmiješajte izmrvljeni kvasac, šećer i mlijeko i ostavite 10-ak minuta na toplome mjestu. Brašno prosijte, a zatim lagano umiješajte jaja, žumanjak i kvasac. Postupno uz miješanje dodajte mlijeko. Na kraju dodajte rum i naribanu koricu limuna. Tijesto treba dobro izraditi kuhačom ili rukom (20-30 minuta) dok se ne počnu stvarati mjehurići i tijesto odvajati od posude. Ostavite da se tijesto diže na toplome mjestu dok ne udvostruči volumen (oko jedan sat).





2 Dignuto tijesto prebacite na pobrašnjen stolnjak, lagano premijesite i pustite da pokriveno odstoji 15-ak minuta. Zatim ga valjkom razvaljajte na 1 cm debljine, pa izrezujte krugove čašom ili kružnim rezačem (promjera oko 7 cm). Krafne ostavite da se dižu na toplome mjestu 30-ak minuta. Dignute krafne stavljajte pržiti u veću količinu dobro ugrijanog ulja. Pecite pokrivene dok ne dobiju lijepu boju, a zatim maknite poklopac, okrenite ih i pržite dalje otkrivene dok se ne zarumeni i druga strana. Vadite ih šupljikavom lopaticom i stavljajte na upijajući papir.



3Na laganoj vatri rastopite pekmez od marelica s 2 žlice vode i malo ohladite. Vrećicu za ukrašavanje napunite pekmezom i pomoću tankog nastavka stavljajte dio pekmeza u krafne. Pospite krafne šećerom u prahu i poslužite uz topli napitak.






Sastojci

2 jaja
1 žumanjak
600 g glatkog brašna
150 ml toplog mlijeka
2 žlice ruma
1 limun
pekmez od marelica
ulje za prženje
Za kvasac:
40 g svježeg kvasca
2 žlice šećera
150 ml toplog mlijeka
Za posipanje: šećer u prahu




IZVOR : http://dobrahrana.jutarnji.hr



Ovo je savršen desert za neočekivane goste jer je zamotanu u plastičnoj foliji možete održati svježom i do 2 tjedna. U receptu je svijetlija varijanta, ali možete dodati više kakaovog praha da tijesto bude tamnije.



Koraci pripreme



1Izvadite sladoled iz zamrzivača i pustite da omekša kojih 10 minuta. Sladoled izvadite iz pakiranja te premjestite na papir za pečenje, oblikujte u roladu oko 30 cm dugu, pospite praškom za pecivo te vratite u zamrzivač.


2Zagrijte pećnicu na 180°C. U posudu stavite šećer i jaja pa mikserom izradite homogenu smjesu. Dodajte zatim brašno, kokos, prašak za pečenje, prstohvat soli te nastavite mješati žlicom dok ne povežete sve sastojke. Premjestite tijesto na lim za pečenje te pecite nekih 10 do 15 minuta dok se tijesto nije podiglo i mekano na dodir.


3 Nakon toga ga ostavite nekih 5 minuta da se ohladi u limu za pečenje. Pospite šećerom u prahu. Premažite sladoledom od vanilije i marmeladom od trešanja. Uz pomoć papira za pečenje pažljivo zarolajte roladu pazeći da ravnomjerno rolate i da tijesto ne pukne.


4Stavite u zamrzivač na 2 sata ,a izvadite 15-ak minuta prije serviranja. Prelijte otopljenom čokoladom.



Sastojci

1 litra kvalitetnog sladoleda od vanilije
4 veća jaja
100 g šećera u prahu + dodatno za posipanje
75 g brašna
30 g kokosovog brašna
1 čajna žličica praška za pecivo
200 g marmelade od trešanja (po želji)
50 g crne čokolade otopljene u mikrovalnoj za preljev




IZVOR : http://dobrahrana.jutarnji.hr


Koraci pripreme

1.Stavite kekse u blender i dobro izradite. Otopite maslac, a zatim otoljeni maslac, med i kekse izradite u homogenu smjesu. U pleh za pite stavite tako pripremljenu smjesu. Treba biti visoka najmanje 5-6 centimetara, a možete i više pa stavite u hladnjak da se ohladi i stisne.


2.Otopite tamnu i mliječnu čokoladu na parnoj kupelji pa joj dodajte malo mlijeka kako ne bi bila pre gusta (nekoliko jušnih žlica). Zatim maknite s vatre i pustite da se ohladi. Dodajte malo pola vanilinog šećera i još običnog šećera ako volite slađe. Pustite da se ohladi 5-10 minuta


3.Izradite slatko vrhnje u čvrsti šlag, a zatim umiješajte u čokoladnu smjesu. Tako pripremljenu kremu rasporedite po plehu, a zatim pustite da odstoji najmanje dva sata u hladnjaku.


4.Poslužite s posutim tostiranim bademima, sezonskim svježim voćem i dodatnim šlagom.



Sastojci



200 g digestive keksa
100 g maslaca narezanog na komadiće
1 jušna žlica meda
100 g mliječna čokolada (natrgana na komadiće)
100 g tamne čokolade + dodatno otopljne čokolade za ukrašavanje
2 jušne žlice šećera (kristal)
200 ml šlaga + dodatno za posluživanje
50-60 g tostiranih badema narezanih na listiće
1/2 vanilinog šećera
*po želji sezonsko voće za posipanje



IZVOR : http://dobrahrana.jutarnji.hr

četvrtak, 28. svibnja 2015.



Koraci pripreme

1Kekse sameljite i pomiješajte ih s ostalim sastojcima za podlogu pa mješavinu utisnite u kalup promjera 24 cm kojemu ste dno obložili papirom za pečenje. Stavite kalup u hladnjak.
2Želatinu namočite u mlakoj vodi da omekša. Banane sameljite u pire, pomiješajte ih s narančinim sokom i stavite na laganu vatru da se ugriju. U međuvremenu mikserom tucite krem sir, šećer u prahu i žumanjke dok ne dobijete vrlo glatku smjesu, a u odvojenoj zdjeli slatko vrhnje istucite u šlag.
3Ocijedite želatinu, dodajte je u topli pire od banana i pustite da se želatina otopi. Zatim dodavajte žlicu po žlicu kreme od sira u želatinu neprestano miješajući. Na kraju umiješajte i šlag. Prelijte kremu preko podloge od keksa u kalupu i stavite u hladnjak na najmanje 2 sata, a najbolje preko noći.
Sastojci



Za podlogu:
200 g digestive keksa
100 g rastopljenog maslaca
malo cimeta
1 žlica šećera
Za kremu:
6 listića želatine
200 g banana
70 ml soka od naranče
300 g krem sira
110 g šećera u prahu
3 žumanjka
250 ml slatkog vrhnja



izvor: dobrahrana.jutarnji.hr


Koraci pripreme

  • 1Namastite zdjelice i pospite ih šećerom. U mikrovalnoj pećnici ili na bagna mariji otopite čokoladu i maslac dok ne postigenete homogenu smjesu.
  • 2U veliku zdjelu stavite šećer, jaja, žutanjke, prstohvat soli i brašno. Uz konstantno miješanje dodajte čokoladnu mjesu ovoj s brašnom. Ispunite ¾ zdjelice dobivenom smjesom i ostavite u hladnjaku na 15 minuta.
  • 3Zatim pecite oko 25 minuta dok sredina ne bude mekana, ali ne i tekuća. Pustite 5 minuta da se ohladi te poslužite s karamelom i šlagom.

Sastojci

  • 6 jušnih žlica maslaca
  • 80 g šećera
  • 200 g gorke crne čokolade
  • 2 velika jaja
  • 2 žumanjka
  • 60 g brašna
  • prstohvat soli
  • karamela
  • slatko vrhnje za šlag
IZVOR:
http://dobrahrana.jutarnji.hr/


Pošto su kod mene svi čokoljupci, znala sam da mora bit nešto čokoladno. I tako je izbor pao na jednu već isprobanu kremu. Kombinacija odlična!
Sastojci

1 pakiranje rozen kora
KREMA
7,5 dcl mlijeka
200g šećera u prahu
1 vanilia burbon šećer

  1 rum šećera (ili malo ruma)
125g čokolade za kuhanje



40g kakaa
45g gustina
125g maslaca
Priprema

1.
Izmiješajte kakao i gustin, dodajte malo više od jednog dcl mlijeka i dobro promiješajte kao prašak za puding. Ne smije biti grudica.
Zakuhajte mlijeko sa šećerom do vrenja, maknite s vatre i u njega ulijte smjesu kakaa i gustina.
Vratite na laganu vatru i mješajte dok se zgusne.



    Ponovo maknite s vatre i u vruću smjesu dodajte na čokoladu izlomljenu na kocke.
Kad se čokolada otopi do kraja, dodajte maslac izrezan na listiće (i koji je sobne temeprature) i mješajte dok se potpuno ne otopi.
Ostavite kremu da se malo ohladi.
Kore mažite dok je krema još mlaka.
Dekorirajte po želji.
Kolač je najbolji kad odstoji bar 1 dan da kore malo omekšaju.
Izvor:  www.coolinarika.com




Sastojci

Potrebno (za 16 komada) :


1,25 l. slatke pavlake(statkog vrhnja za slag),zasladjenog
2 kesica slag fixa
200 g. baisera-puslica(gotovih)
300 g. mlecne cokolade za kuvanje
200 g. krokanta
5-6 kasika ruma.
Priprema

Slatku pavkaku(slat.vrhnje)umutite sa slag fixom.
Cim pocne da se zgusnjava,gotovo je.
Baiser(puslice)izdrobite rukom na krupnije,a cokoladu krupno izrendajte.
U izmucenu masu od slatke pavlake dodajte krupno izdrobljene puslice,rend.cokoladu,krokant i rum.
Sve dobro promesajte kasikom.




Okrugli kalup za torte (26 cm.Q),oblozite aluminijumskom folijom,sipajte masu,poravnajte,i stavite u zamrzivac da se dobro ohladi(najbolje preko noci,u receptu pise 36h.ali ja sam manje..)
Tortu dobro ohladjenu izavdite iz zamrzivaca,sacekajte 10-tak min.(bas kao sladoled)i tek onda rezati ostrim nozem.
Secite u trougao(kao tortu),svaki komad ukrasite sa malo umucenog slaga,rendanom cokoladom,i po jednim manjim baiserom(puslicom).
Posluživanje

Za ovu tortu koristila sam kupovne puslice,a vi mozete napraviti dan-dva pre pa onda upotrebiti…
Ako vam slatka pavlaka(slat.vrhnje)nisu slatki,dodajte par kasika meda).
Tortu drzati u zamrzivacu,i po potrebi izvaditi.
Mozete napraviti i pola mase,znaci sve sastojke smanjite na pola.



www.coolinarika.com


Želite zadiviti vama dragu osobu koja voli kokos (pa bili i vi to sami)? S ovom bijelom i od kokosa tortom onda nećete pogriješiti….pružit će vam potpun užitak svakim zalogajem…
Sastojci

Za biskvit:

 7 bjelanjaka
 150 g šećera
 1 vrećica Vanilin šećera
 1 vrećica Praška za pecivo
 70 g Pšeničnog oštrog brašna
 150 g Kokosova brašna
Za kremu:


 7 žumanjaka
 2 vrećice Vanilin pudinga
 700 ml mlijeka
 100 g maslaca
 100 g šećera u prahu
 500 ml slatkog vrhnja
Još potrebno:

 12 komada petit beurre keksa
 oko 100 ml mlijeka
 2-3 žlice maraskina
Za posipanje:

 50 g kokosova brašna
Priprema



Za biskvit:

Bjelanjke istucite u snijeg i postepeno dodajte šećer i vanilin šećer uz miješanje.
Prašak za pecivo pomiješajte s brašnom te dodajte bjelanjcima, a zatim lagano umiješajte kokosovo brašno.
Smjesu ulijte u kalup za torte promjera 26 cm koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 170 °C oko 15-20 minuta dok površina ne postane lagano žuta.
Biskvit ohladite i stavite na tanjur tako da gornju stranu okrenete prema dolje.Možete ga navlažiti sa malo mlijeka.
Za kremu:


Žumanjke izmiješajte s pudingom i 200 ml mlijeka.
Preostalo mlijeko stavite kuhati i kad zavrije umiješajte pripremljenu smjesu. Kuhajte uz miješanje dok se ne počne zgušnjavati, a zatim maknite s vatre i ohladite.

Maslac i šećer izmiješajte električnom miješalicom i umiješajte u hladnu kremu.
Slatko vrhnje istucite u šlag i umiješajte u kremu.
Na biskvit stavite pola kreme, zatim posložite kekse koje ste umočili u smjesu mlijeka i maraskina. Prekrijte ostatkom kreme. Tortu pospite kokosovim brašnom.





www.coolinarika.com

Sastojci

jedne gotove kore za rozen-tortu
Vanili-krema:
1,5 l mlijeka
4 vrećice pudinga od vanilije
10 jušnih žlica šećera
25 dkg margarina
25 dkg šećera u prahu
naribana korica jednog limuna
Voćna krema:
25 dkg jagoda
3 jušne žlice šećera
3 dcl vode
1 vrećica pudinga od vanilije
sok jednog limuna
ako ne radite djeci savršeno bi se uklopilo pola dcl nekog finog voćnog likera
Šlag za premazivanje:
2 dcl slatkog vrhnja
1 dcl kiselog vrhnja


Priprema


Dakle,da se bacimo na posao !
Od 1,5 l mlijeka dio odvojite u posudicu sa 4 vanili-pudinga,a u ostatak mlijeka stavite 10 žlica šećera i stavite kuhati
Kada mlijeko zavri umiješajte onaj dio mlijeka u kojem su pudinzi i kuhajte dok se puding ne zgusne(3-4 min.)
Stavite hladiti.
Nemojte čekat da se skroz ohladi nego u mlaku smjesu umiksajte 25 dkg margarina,25 dkg šećera u prahu i naribajte koricu jednog limuna.
Prva krema je gotova
Sad se možemo bacit na izradu voćne kreme
Ja sam imala svježe jagode zato jer moja princeza voli baš jagode ,ali da je bilo po mom guštu to bi bile višnje u koje bi dodala malo likera od višanja ,ali tako ću jednom drugom prilikom …ova je torta bila za moju princezu
Očistite jagode i narežite ih na ploškice,dodajte 3 žlice šećera ,sok jednog limuna i stavite na laganu vatru.

  Kada jagode počnu ispuštat sok i kada se sav šećer rastopi uzmite štapni mikser i izmiksajte ih tek toliko da nestanu oni malo veći komadi ,a da baš ne napravite pire od jagoda
U  posebnoj posudici izmiješajte 3 dcl vode i jednu vrećicu vanili-pudinga i tu smjesu ulijte u jagode ,miješajte par minuta i maknite sa vatre
I druga krema je gotova.
Sada vam slijedi čisti “piece of cake” tj.mazanje kora.
Ja sam imala kupovne,al vjerujem da ima vas koje znate te kore i same napravit. Kad sam vidjela kako su to tanke kore ,ja sam se u trenu predomislila oko kućne izrade.
U mom je pakiranju bilo 10-tak kora. Mažite ih tako da na svaku treću koru namažete voćnu kremu…znači 3-6-9-mažite voćnom, sve ostale kore uključujući i zadnju premažite vanili-kremom.
Ostavite kolač da se dobro stisne do sutra ….meni je bio malo pre nizak pa sam ga prerezala po pola i stavila polovice jednu na drugu.
Izmiksala sam 2 dcl slatkog vrhnja u koji sam pred kraj miksanja dodala 1 dcl kiselog vrhnja. Uvijek u šlag dodajem kiselo vrhnje jer mi odgovara taj blago kiselkasti okus….ne sviđa  mi se onaj slatki,slatki okus šlaga :)
Tortu ukrasite kako želite. Ja imam dvije lijeve po pitanju ukrašavanja pa je to u mom slučaju bio samo šlag!
Uživajte u  svakom zalogaju…ja jesam :)

www.coolinarika.com