Sastojci:
v 1/3 čaše basmati riže
v Maslinovo ulje
v 1 glavica luka sitno isjeckanog
v 2 češnja bijelog luka
v 250 g faširanog mesa
v 8 komada večeg paradajza
v 1 kašikica cimeta
v 2 kašikice mente
v Biber i sol
Priprema:
Skuhati rižu. U jednu tavu ugrijati malo masliovog ulja dodati luk i bijeli luk i pržiti oko 2 minute dok postane mekano zatim dodati meso i miješati 1 minutu i ostaviti još 3-4 minute dok postane smeđe.
Ugrijati rernu na 200˚C. isjec površinu paradajza i ostaviti na stranu. Pomocu kašike izvaditi unutrašnjost.
Unutrašnjost paradajza odvojiti od tečnosti i staviti u zdjelu zatim dodati rižu, cimet, mentu i meso, so i biber po zelji.
Puniti paradajz (paziti da se ne pretjeruje u punjenju jer će se paradajz raspasti), vratiti površinu paradajza i poprskati maslinovim uljem poredati u tepsiju. Kuhati oko 20 minuta i poslužiti.
PRIJATNO!
IZVOR: www.turskirecepti.wordpress.com
0 komentari:
Objavi komentar