četvrtak, 4. lipnja 2015.





Sastojci:
2 i po čaše pšenice
1/2 čaše graha
1/2 čaše riže
šećera po želji
1/2 čaše leblebije
1/2 čaše grožđica (suhih)
1/2 čaše suhih kajsija (sitno sjeckanih)
koja od 2 narandže ( sitno sjeckana)
1/2 čaše crnih ribizli

Priprema:

Oprati rižu, pšenicu, grožđice, leblebiju kajsije i grah. Sve staviti u različite posude i nasuti vode po 2 cm iznad svake vrste sastojaka. Prekriti salvetom i ostaviti preko noći.
Sljedećeg dana oprati rižu i pšenicu, posušiti i staviti u šerpu da se zajedno kuhaju sa malo više vode. Kuhati na lagaoj vatri dok ne postanu makani. Postupak ponoviti i sa drugim sastojcima ali u različitim posudama. Kada su svi sastojci skuhani sastaviti ih sa rižom i pšenicom i dodati sitno sjeckane kajsije ribizle i koru od narandže. Dodati vrelu vodu do željene gustine. dodati i šećer i kuhati 10-15 minuta.
Sipati u zdjele i dekorisati lješnjakom, cimetom, orahom…

PRIJATNO!
IZVOR:  https://turskirecepti.wordpress.com

0 komentari:

Objavi komentar