Kivi je voćka koja je svoj naziv dobila po istoimenoj ptici koja naseljava Okeaniju. Pored toga što je ukusan, kivi je i veoma zdrav. U daljem tekstu upoznaćemo vas sa prednostima ove male, ali veoma moćne voćke.
Antioksidansi i vitamin C
Antioksidansi i vitamin C su dva najbitnija sastojka kivija. Količina vitamina C na 100g kivija je 98mg, što je skoro duplo više nego što je slučaj sa pomorandžom i limunom. Konzumiranjem jednog parčeta kivija, u organizam unesemo više od 80% dnevne doze vitamina C. Preporučuje se konzumiranje kivija ujutru uz doručak.
Kivi jača imuni sistem, snižava visok krvni pritisak, štiti od kancera i raznih alergija i prehlada. Količina vitamina C u kiviju pomaže organizmu da neutrališe slobodne radikale, i tako se naše telo štiti od mnogih bolesti, posebno od onih koje imaju veze sa starenjem. Konzumiranje kivija podmlađuje ćelije u organizmu i generalno čuva zdravlje celog tela.
Preporučuje se upotreba kivija osobama koje puše i unose dosta alkohola, dijabetičarima, osobama sklonim alergijama i prehladama, trudnicama, starim osobama, ženama u menopauzi, osobama koje boluju od katarakte, i osobama sa bolestima imunodeficijencije.
9 PREDNOSTI KIVIJA
1.Ublažava stres i smiruje živce
Kivi je idealno voće za moderno doba u kojem živimo. Zbog velike količine vitamina C, ublažava nervozu i uznemirenost. Takođe je idealan za ublažavanje stresa. Pomaže nam da se osećamo smireno i da se lakše suočavamo sa problemima i preprekama koje nam život nameće. Doktori preporučuju konzumiranje kivija pre razgovora za posao ili nekog važnog sastanka, jer smanjuje napetost.
2.Pomaže kod zatvora
Kivi sadrži dosta vlakana koja sprečavaju nastanak zatvora, te se preporučuje konzumiranje kivija uz doručak. Može se kombinovati sa drugim voćem, jogurtom, kefirom, muslijem i sl.
3.Poboljšava varenje
Kivi je veoma dobar za varenje, sprečava gastritis i pomaže kod gasova.
4.Pomaže kod mršavljenja i zadržavanja tečnosti
S obzirom na to što sadrži dosta vode i što nema veliku energetsku vrednost, kivi je idealan za mršavljenje i za izbacivanje tečnosti iz organizma. Kivi je bitan diuretik, tako da je sastavni deo ishrane osoba koje imaju problema sa zatvorom ili viškom kilograma.
5.Poboljšava cirkulaciju krvi
Vitamin E i Omega 3 i 6 masne kiseline, koje sadrži kivi, ne dozvoljavaju da se krv zgusne, poboljšavaju zdravlje arterija. Na ovaj način se sprečava pojava tromba i krvnih ugrušaka, tako da je kivi idealan za zaštitu od tromboze, srčanog udara i oštećenja mozga. Vlakna koja se nalaze u kiviju, snižavaju nivo holesterola u krvi.
6. Jača kosti
Minerali koji su prisutni u kiviju, npr. magnezijum i kalijum, jačaju kosti, zube i nokte. Ovi minerali pomažu kod zarastanja kostiju usled preloma, a takođe poboljšavaju funkcionisanje nervnog i mišićnog sistema.
7. Jača imuni sistem
Pored vitamina C, velika količina folne kiseline koju sadrži kivi, jača odbrambeni sistem organizma, koji nas štiti od prehlada. Oba sastojka povećavaju stvaranje belih i crvenih krvnih zrnaca, takođe i antitela, koja nas štite od virusnih oboljenja.
8. Poboljšava stanje anemije
Zahvaljujući vitaminu C, koji omogućava vezivanje gvožđa, preporučuje se konzumiranje kivija osobama koje pate od malokrvnosti.
9. Štiti od sunčevog zračenja
Osobe koje su veoma osetljive na UV zračenje, treba da konzumiraju kivi. Lutein iz kivija (koji takođe sadrže brokoli i spanać) ima ulogu zaštitnog filtera od štetnog zračenja.
Ko ne sme da konzumira kivi?
Osobe koje su sklone oboljenjima bubrega, kao što je taloženje peska i kamena, ne smeju jesti kivi, jer može doći do pokretanja kamena. Takođe, maloj deci treba ograničiti unos kivija, ali ga ne treba potpuno eliminisati iz ishrane.
U simptome trovanja kivijem spadaju: crvenilo i osip na koži, problemi sa gutanjem i povraćanje.
0 komentari:
Objavi komentar