četvrtak, 25. lipnja 2015.


Tako se lako pripremaju a budu tako lepi i dekorativni…Idealni su za svečane prilike jer mogu da se pripreme nekoliko dana ranije…. ;))
SASTOJCI
2 dl vode
200 gr. secera
150 gr. margarina
100 gr. cokolade
150 gr. mlevenih pecenih lesnika
250 gr. mlevenog keksa
mleveni lesnik, nutela
PRIPREMA
Staviti vodu, secer, margarin i cokoladu u serpicu pa na laganu vatru da provri. Skloniti sa sporeta i dodati keks i lesnike.
Kada se masa ohladi, vlaznim rukama formirati kuglice, uvaljati kuglicu u mleveni lesnik a zatim palcem napraviti udubljenje na kuglici.
Sipati nutelu u spric za ukrasavanje i puniti gnezda. Ostaviti na hladnom da se dobro rashlade, po mogucnosti, preko noci.
Da biste ubrzali pripremu, smesu za gnezda možete staviti u zamrzivač, čim se dobro rashladi i počne da se steže, izvadite je i kuglice će se lakše oblikovati. Ili, možete je napraviti nekoliko sati ranije, ostaviti u frižider i kasnije oblikovati gnezda.
Posluživanje
Gnezda su lepsa ako se naprave nekoliko dana ranije, da se lepo prosuse i stegnu. Zato, nemojte da vas iznenadi ako vam se ucini da su meka prilikom oblikovanja, kad odstoje smesa se fino stegne. Ja sam ih napravila uvece a tek sutradan punila nutelom. Ovo je velika mera, od koje mi je ispalo oko 60 vecih lesnik gnezda (velicine kao orah u ljusci). Mogu da se prave i u posnoj varijanti, ukoliko se upotrebi posna cokolada i za smesu i za punjenje.
Napomena: ukoliko je nutela suvise cvrsta za istiskivanje iz sprica, mozete je malo ugrejati u mikrotalasnoj ili na pari, da bi se lakse istiskivala, ali vrlo kratko, da ne bi bila previse tecna.
http://www.coolinarika.com/

srijeda, 24. lipnja 2015.

Ovaj recept sam našla u jednom časopisu i djeci se svidjelo, pa ga sad često spremam.

Sastojci
Tijesto
250 g oštrog brašna




250 g glatkog brašna
1 jaje
0,5 dcl ulja
3 dcl vode
sol

Nadjev
75 dkg svježeg kravljeg sira
2 jaja
sol

Preljev
1/2 l vrhnja za kuhanje




Priprema
1.
Napravite tijesto od navedenih sastojaka da dobijete žilavo, vodeno vučeno tijesto. Podijelite ga na pola, te kugle tijesta premažite uljem i ostavite da počiva oko 30 minuta. Stolnjak pospite sa malo brašna i na njemu razvucite tijesto. 
2.
Svježi sir, jaja i sol izmiješajte, te nadjev nanesite na donji dio razvučenog tijesta. Tijesto uvijte u štrudlu, počevši od sira prema kraju tijesta. Zatim tijesta podijelite na komade žaljene veličine režući rubom tankog tanjura. 
3.
U lonac stavite vodu, sol i žlicu ulja.Kad voda provrije u nju stavite izrezane štrukle.Nakon što voda ponovno provrije kuhajte ih oko 3 minute.
4.
Kuhane štrukle izvadite u namašćenu vatrostalnu posudu i zalijte vrhnjem za kuhanje.
5.
Pecite ih dok im se kora ne pozlati.

ponedjeljak, 8. lipnja 2015.



Sastojci

18 komada petit keksa
1 vrećica sladoled deserta
200 ml mlijeka
malo čokoladnog mlijeka
Priprema

Pripremite sladoled prema uputstvu.Možete pripremiti i sladoled,po najdražem vam receptu ili koristiti gotov sladoled,koji ćete ostaviti da se blago otopi.Plastičnu posudu ili manji pleh obložiti folijom.Petit keks kratko potopiti u čokoladno mlijeko,pa redati u pleh.Sipajte sladoled preko keksa.Preko sladoleda poredajte još jedan red keksa,kratko potopljenog u čokoladno mlijeko.Ostavite u zamrzivač,da se ohladi i stegne.



Izvadite iz zamrzivača,pa odstranite foliju.Tanak nož potopite u vrelu vodu,pa režite na parčad.Nož prije svakog reza potopite u vrelu vodu.Ledene sendviče vratite u zamrzivač do posluživanja.



www.coolinarika.com

nedjelja, 7. lipnja 2015.



Sastojci
biskvit
120 gr maslaca
40 gr secera u prahu
120 gr tamne cokolade
4 zumanca
5 bjelanaca
160 gr secera
120 gr brasna
fil
640 gr mlijeka
180 gr kokosa

  90 gr secera


30 gr gustina
6 listova zelatine
360 ml slatke vrhnje
marmelada za premazivanje
kokos za posipanje
Priprema

1.
Pecnicu zagrijati na 170°C . Za biskvit maslac, secer u prahu i zumanca umutiti. Cokoladu istopiti na pari. Bjelanca i secer umutiti. Otopljenu cokoladu dodati masi od zumanaca, zatim snijeg od bjelanaca i na kraju brasno. Polako izmjesati. Sipati u kalup i peci oko 50 min. Biskvit ohladiti.


  2.

  U medjuvremenu listove zelatine namociti. Mlijeko sa kokosom prokuhati, dodati secer i gustin, listove zelatine ocijediti i u jos toplu masu dodati. Ostaviti da se ohladi.
3.
Ohladjeni biskvit jedanput prerezati. Slatko vrhnje umutiti i umjesati u ohladjenu masu od kokosa. Izmjesati i sa time premazati prvi sloj biskvita. Poklopiti sa drugim slojem, malo pritisnuti i ostaviti u frizider preko noci. Sljedeci dan tortu premazati sa zagrijanom marmeladom i posuti sa kokosom.


Izvor:  www.coolinarika.com

Neodoljiv. Sve preporuke
SASTOJCI
Podloga:
200 gr integralnog keksa sa maslacem ( digestive )
50 putera ( rastopiti )




Fil:
400 gr krem sir ( maskarponea, philadelphia )
200 ml slatkog vrhnja ( izmiksati u slag )
200 gr bele cokolade ( rastopiti )
150 gr smrznuti malina ( odmrznuti )
100 gr secera
 6 zlica soka ( od ocedjeni smrznuti malina )
2 lista zelatina
150 gr svezi malina




PRIPREMA
1. Pripremiti okrugli kalup za torte ( 20 cm )
2. Izvagati sve sastojke koji su nam potrebni za pripremu cheesecake.
3. Rastopiti maslac na pari.
4. Rastipiti belu cokoladu na pari.
 5. Umociti zelatinu u hladnu vodu da omeksa ( 5-10 min ).
6. Izmiksati slatko vrhnje u slag i ostavoiti sa strane.
7. Samleti kekse i potom ih pomesati sa rastopljenim puterom. Utisnuti u dno kalupa. Ostaviti sa strane.
8. 6 zlica soka od malina zagrevati tek toliko da istopimo zelatinu. Ukloniti sa vatre i dodati ocedjenu zelatinu. Promesati da se zelatina rastopi u soku. Ukloniti sa strane.
9. Krem sir sobne temperature i secer izmiksati tek toliko da se poveze. Umiksati odmrznute maline ( 150 gr ), rastopljeni zelatin, rastopljenu cokoladu i na kraju umesati slag od saltkog vrhnja.
10. Dobiveni krem istresti na podlogu od keksa. Poravnati. Ostaviti u zamrzivac na 2 sata.
11. Izvaditi iz zamrzivaca posle 2 sata. Posle cuvati u frizideru. Ko nema zamrzivac moze i u hladnajk/frizider da se ohladi na nekoliko sati.
12. Cheesecake dekorisati svezim malinama.

Izvor:  www.coolinarika.com



Hurme - Najzdravije voće na zemlji!



Hurme su prekrasan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva. Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Po svom sastavu hurme su prava prirodna multivitaminska tabela, koju mogu koristiti djeca i odrasli. Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka…..gotovo da nema bolesti koja se ne može liječiti s hurmama.

Odličan izvor željeza
Anemični pacijenti trebali bi jesti što više hurmi, jer su one odličan izvor željeza. 100 gr hurmi sadrži oko 0,90 željeza, što je oko 11% preporučene dnevne vrijednosti. Željezo, kao dio hemoglobina unutar crvenih krvnih stanica, određuje nosivost kisika u krvi. Najviše potrebe za željezom imaju djeca u pubertetu i trudnice.
Vitamini za oči
S obzirom da sadrže lutein i zeaksantin hurme se nazivaju «vitaminima za oči». Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežicu i makulu oka, jer potpomažu ćelije epitela za dobar vid i mogu sprečiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti. Zato ako želite sačuvati dobar vid trebate jesti što više hurmi.
Zaustavlja proljev
Hurme sadrže kalij, koji je koristan kod zaustavljanja proljeva. Osim toga hurme pomažu da se crijevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem hurmi olakšat ćete crijevima da stvore «prijateljske» bakterije.
Lijek za tvrdu stolicu
Isto kao što zaustavljaju probljev, hurme mogu pomoći da se hrana brže i lakše probavi iz organizma. Potrebno je uzeti nekoliko hurmi i navečer ih pokiseliti u čistu vodu. Tokom noći hurme će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulisati lijena crijeva. U SAD-u hurme se fabrički pakuju u male boce kao lijekovi i to se propisuju kao lijek za zatvor. 100 grama hurmi ( 10-21 hurmi) sadrzi 8,5 gr vlakana. WHO preporučuju unošenje velikih količina vlaknastih tvari, ne samo da bi se zaštitili od tvrde stolice već i zbog mnogih drugih koristi.
Hurme kao lijek
Olakšava porodjaj
Eksperiment koji su proveli na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Jordanu pokazali su da konzumiranje hurmi 4 sedmice prije porodjaja, može majkama olakšati porodjajne bolove i umanjiti krvarenje. Žene koje su prije porodjaja jele hurme, porodile su se lakše i brže, za razliku od onih žena koje nisu uzimale ovo voće. Osim toga, hurme su ženama pomogle da prebrode postoporodjajnu depresiju, te da proizvedu dovoljno mlijeka za bebu.
Reguliše tjelesnu težinu
Zbog visokog udjela hranjivih tvari, hurme kod čovjeka izazivaju osjećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine. Ako na prazan stomak uzmete hurmu, ona će regulisati rad crijeva i organizmu dati potrebni šećer. Hurme nemaju holesterola, ali imaju dosta šećera, pa biste se od pretjeranog uzimanja hurmi mogli udebljati. Kilogram hurmi sadrži blizu 3.000 kalorija što predstavlja minimum dnevnih potreba čovjeka koji je aktivan cijeli dan.
Snižava holesterol
Hurme imaju sposobnost da smanje nivo LDL neželjenog holesterola u tijelu. Zato je ovo izvrsna hrana za ljude s visokim holesterolom, koji uzrokuje masne naslage u arterijama koje dovode do stvaranja krvnih ugrušaka i drugih srčanih bolesti.
Jačanje srca
Osobe za slabim srcem mogu koristiti ovo nevjerovatno voće. Tokom noći potopiti hurme sa sjemenkama u vodu. Ujutro ukloniti sjemenke iz hurmi, samljeti ih u blenderu zajedno s vodom u kojoj su tokom noći stajale. Ovaj lijek uzimati nekoliko puta dnevno kako bi se ojačalo srce.
Smanjuju krvni pritisak
Hurme su veoma pogodna hrana za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska. One sadrže vrlo malo sodijuma, a bogate su potazijumom. Standardna porcija od pet ili šest hurmi daje oko 80 miligrama magnezija, esencijalni mineral koji doprinosi širenju krvnih žila. Istraživanja pokazuju da 370 miligrama magnezija dnevno može smanjiti krvni pritisak.
Štiti od moždanog udara
Jedna od ključnih prednosti hurmi je njihova sposobnost da reguliraju zdrav živčani sistem, zahvaljujući bogatom sadržaju kalija. Istraživanje su pokazala da veći unos kalija (oko 400 mg) može smanjiti rizik od moždanog udara za 40 posto.
Hrana za mozak
Hurme sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao hrana za mozak. Iz tog razloga se hurme preporučuju u ishrani osoba koje se bave intelektualnim radom.
Hurme – Ljekovitost
Energetski stimulans
Hurme su veliko energetsko pojačalo, jer sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza. Maksimalan energetski učinak iz hurmi izvući ćete ako ih pomiješate s mlijekom. Ovaj hranjivi obrok ima vrlo malo kalorija, a dosta energetske vrijednosti.
Povećava seksualnu izdržljivost
Pregršt hurmi potopiti u kozije mlijeko i ostaviti da stoji tokom noći. Ujutro hurme izmiksati s mlijekom, dodati med i kardamu (vrsta začina) i piti. Ovaj sirup mogu piti osobe oba spola, jer on jača tijelo i povećava nivo energije.
Hrana za bebe
Šećer iz hurmi je vrsta šećera koja se najlakše otapa i probavlja, pa je on prikladan za novorođenčad, s tim da hurme treba da budu isitnjene ili namočene u vodi prije davanja djetetu kako bi ih ono lakše pojelo. Savremeni institut za hranu savjetuje da se djeci koja pate od prirodne nervoze ili hiperaktivnosti daju hurme.
Idealna hrana za postače
Zanimljivo je da čak i doktori savjetuju pacijentima koje se liječe postom da post prekidaju prirodnim šećerom iz voća i vodom. Pošto znamo da hurme sadrže veliki procenat šećera koji se lahko apsorbuje, onda nam je jasno da su hurme i voda najbolja hrana za postače.
Jača zubnu caklinu
Hurme sadrže fluor, koji je bitan mineral u borbi protiv karijesa, jer sprječava daljnje kvarenje zuba. Hurma se može dati maloj bebi kojoj rastu zubi da je siše. To će kod beba umanjiti bol u desnama.
Vjeruje se da hurme imaju učinkovito dejstvo u liječenju raka, za što je zaslužan element selen kojeg ima u hurmama. Hurme su dobre za liječenje jetre i čišćenje organizma od otrovnih tvari. Uzimanje soka od hurmi pomaže u liječenju grlobolje, različitih vrsta groznice i prehlade. Hurme su odličan lijek i protiv alkoholne omamljenosti. Sačuvajte vaše zdravlje uz pomoć hurmi!


http://zdravljeirecepti.blogspot.com/



"Mamice, sto su to slancici iz pekare?": pitala je moja Tinica. Ona ih jako voli, morala sam ih pokusati sama napraviti. Predivno mekani i drugi dan.
Sastojci

Prstici

 500 g glatkog polubijelog brasna (ili tip po zelji)
 1 mala zlicica soli
 1 mala zlicica secera
 1 vecica suhog kvasa
 50 ml ulja
 1/2 casice kiselog vrhnja (casica je od 180 g)


   260 ml mlake vode
slani preljev

 2 velike zlice brasna
 1 zlicica soli
  voda
Priprema

Brasno pomijesati s kvasom, dodati sol, secer, vrhnje, ulje. Postepeno dodavati vodu i umijesiti glatko tijesto. Ostaviti da se dize oko 30-40 minuta na toplijem mjestu, pokriveno (najbolje folijom).



Dignuto tijesto podijeliti na 2-3 dijela. Svaki dio bacati (oko 10 puta) s visine u radnu podlogu. Bacanjem tijesta se postize mekoce i lakoca tijesta. Ja to primjenjujem u svim tijestima.
Oblikovati prutice duzine oko 20cm, stavaljati ih na pleh oblozen papirom za pecenje, jedan do drugog (tako da se lagano zalijepe, ne ih stiskati. kada se dignu sami se zalijepe jedan za drugog). Mogu se raditi i duzi slanci i ne moraju se spajati. Ostaviti pokrivene krpom oko 20 minuta da se dignu.
Slani preljev: Brasno i sol pomijesati i dodavati vodu uz stalno mijesanje. smjesa treba biti malo gusce od one za palacinke.
Peci na 200°C 5 minuta, izvaditi ih, preliti slanim preljevom, vratiti u pecnicu i peci jos 10 minuta. Zadnje 2 minute staviti opciju pecenja samo gore, da se dobije lijepa boja. Pecene pokriti suhom krpom da korica smeksa. Uzivati u svojim slancima kao iz pekare.
savjet:

Nekad ce trebati manje vode, ovisi kakve je gustoce kiselo vrhnje :)

Izvor:  www.coolinarika.com

subota, 6. lipnja 2015.





Zdravije i jeftinije rješenje je da sama napraviš aromatizirane vode
 Ljeti se često poseže za vodama i sokovima iz trgovina koji su prepuni umjetnih dodataka, šećera i kalorija te nisu dobri za naš organizam. Na vrlo jednostavan način možemo si napraviti osvježavajući napitak u kojem ćemo uživati, a naše tijelo će dobiti potrebne nutrijente bez ikakvih umjetnih dodataka. Sve što nam je potrebno je staklenka u koju ćemo dodati vodu, omiljeno voće i povrće



U staklenku od 1 litre stavimo narezano voće i povrće na dno posude. Dodamo led po želji i napunimo vodom oko 1 šalice te zatvorimo poklopcem. Pripremljeni napitak može se konzumirati odmah, ali preporuka je staviti u hladnjak na nekoliko sati da voće i povrće puste svoju aromu. Kombinacije su beskonačne, a ujedno ćeš se iznenaditi koliko jeftinije i zdravije možeš proći, nego da kupuješ vodu u trgovini s umjetnim dodacima.



Prednosti domaćih aromatiziranih voda:
Niskokalorične su, lagane i osvježavajuće.
Ubrzavaju metabolizam, poboljšavaju probavu, pomažu gubitku tjelesne težine.
Čiste tijelo od nakupljenih toksina.
Štite organizam od djelovanja slobodnih radikala zahvaljujući sadržaju antioksidansa (voće).
Limun, naranča i đumbir smanjuju kiselost organizma


Naranča će pomoći u detoksikaciji organizma kao i ubrzavanju probave jer u sebi sadrže vlakna tj. pektin koji ubrzava probavu te smanjuje tegobe zatvora, a osim bogatstva nutrijenata snažan je antioksidans pa štiti naše tijelo od djelovanja slobodnih radikala. U Kombinaciji s narančom dodat ćemo limun koji je odličan detoksikant, te je popularan diljem svijeta. Limun eliminira toksine iz organizma, sadrži limunsku kiselinu koja pomaže sagorijevanju kalorija, smanjuje apetit i ubrzava metabolizam. Bogat je izvor vitamina C, jača imunološki sustav, a zahvaljujući alkanom svojstvu smanjuje kiselost organizma. Na kraju u vodu ćemo dodati malo korijena đumbira koji ima snažno protuupalno i antioksidacijsko djelovanje te čisti jetru od nakupljenih toksina i poboljšava cirkulaciju.





Jagoda i limeta za vitkost
Jagodu s razlogom nazivaju kraljicom vitke linije jer ovo prekrasno voće sadrži malo kalorija i šećera, a izuzetno je bogata vodom. Jagode ubrzavaju cirkulaciju te čiste krv pa su blagi detoksikanti, iznimno su bogate kalijem i manganom,odličan su izvor vitamina C, štite organizam od slobodnih radikala te ubrzavaju cirkulaciju. U vodu ćemo dodati još i limetu - osvježavajuće citrusno voće koja poboljšava probavu i bogat je izvor antioksidansa. Kombinacija jagode i limete daje posebnu notu ovoj vodi.




Krastavac i maline za aktivne
Maline su male sočne bobice neodoljivog okusa, u sebi sadrže pravo bogatstvo prehrambenih vlakana, ubrzavaju probavu te pomažu sagorjeti kalorije, imaju nizak glikemijski indeks, te sadrže rezervatrol koji je snažan antioksidans, a osim toga imaju i protuupalno djelovanje. U vodu ćemo dodati krastavac- ljetni osvježavajući i hidratantni zalogaj, niske kalorijske vrijednosti koji čisti organizam od nakupljenih toksina i vraća potrebne elektrolite. Tko želi može dodati i đumbir te tako poboljšati pozitivne učinke ovog napitka.




Ananas i metvica za bolju probavu
Ananas u sebi sadrži enzim bromelin koji pospješuje probavu, te pomaže razgraditi proteine i bjelančevine, a njegov protuupalni učinak štiti organizam od djelovanja slobodnih radikala. U vodu ćemo dodati i metvicu koja smiruje probavni trakt, daje osjećaj hlađenja i hidratizira, te pomaže pri mršavljenju, potiče metabolizam i smanjuje apetit.

Spomenuli smo nekoliko kombinacija koje se dobro slažu, a za kraj još nekoliko kombinacija koje se dobro slažu:


Kupine, jagode i maline.
Naranča, bosiljak i đumbir.
Jabuka, mrkva, limun, đumbir.
Uživaj u ovim aromatiziranim vodama jer su prava "infuzija" za hidrataciju organizma.

IZVOR:http://www.zdravakrava.ba/


Običan maslac pretvorite u aromatičan namaz tako da ga pomiješate s usitnjenim začinskim biljem: vlascem, bosiljkom, origanom, ružmarinom, češnjakom...


Fini domaći namazi uz super recepte gotovi su u 5 minuta
Iskušajte sendviče ili krekere s domaćim namazima

Ako su vam dosadile kupovne paštete, iskušajte sendviče ili krekere s domaćim namazima. Paštetu od tunjevine najjednostavnije je pripremiti. No ne treba je usitnjavati u električnoj sjeckalici jer tako gubi strukturu. Dovoljno ju je usitniti vilicom te pomiješati s malo vrhnja i majoneze, a bogatiju aromu možete dobiti dodavanjem kapara ili maslina.

Običan maslac pretvorite u aromatičan namaz tako da ga omekšanog pomiješate s usitnjenim začinskim biljem: vlascem, bosiljkom, origanom, ružmarinom ili protisnutim češnjakom.

Aromatizirani maslac odličan je dodatak odrescima, mesu s roštilja, ali i bruschettama.
Za mesne namaze usitnite ili sameljite kuhano ili pečeno meso (teletinu, piletinu, divljač ili jetra) te ga pomiješajte s maslacem, majonezom, vrhnjem, mašću ili maslinovim uljem. U riblje namaze, koji se najčešće pripremaju od vrsta riba s manje kostiju poput tunjevine, bakalara, oslića ili dimljene ribe, dodaje se vrhnje, svježi sir, majoneza ili maslac. Odličan dodatak su i peršin, limun i češnjak.
Za domaći humus jedini egzotični sastojak koji vam treba jest tahini, odnosno pasta od sezama, no i on je dostupan u boljim trgovinama, a možete ga jednostavno napraviti i kod kuće. Samo na teflonskoj tavi popržite 20 žličica sezama i žličicu soli stalno miješajući. Prebacite smjesu u blender, dodajte tri žlice maslinova ulja, izmiksajte i tahini je gotov.
Osim u humus tahini se dodaje se i u baba ganoush, arapski namaz od povrća. Kako biste ga pripremili, patlidžane izbockajte vilicom pa ih stavite peći na 200°C dok posve ne omekšaju. Kad se ohlade, ogulite ih i očistite od sjemenki. Narežite ih na manje komade pa ih izradite u blenderu s tahinijem, češnjakom, limunovim sokom te kuminom, čilijem i solju koje dodajte prema ukusu. Poslužite ga prelivenog maslinovim uljem i posutog nasjeckanim peršinom.

Dreamstime

Pikantno za roštilj
Češnjak i krastavac sitno nasjeckajte te stavite na stranu. Pomiješajte kiselo vrhnje, jogurt i kremasti sir te sve dobro izmiksajte. Na kraju dodajte nasjeckani češnjak, kim i kisele krastavce te dobro promiješajte.
Uz krekere i grisine

Pomiješajte vrhnje, ljutu papričicu, pire od bundeve, namaz od sezama, mljevenu crvenu papriku i senf te sve dobro izmiksajte. Začinite prema ukusu soli i paprom.
Mirisni humus
U blenderu izradite slanutak, tahini, limunov sok i češnjak te sol. Dodajte malo vode u kojoj se kuhao slanutak. Izmiksajte i poslužite preliveno maslinovim uljem. Prema želji, pospite čilijem u prahu.


Pašteta od graha za tortille
U električnu sjeckalicu stavite bučine sjemenke i češnjak te usitnite. Postupno dodajte kuhani i procijeđeni grah, bučino ulje i peršin, a prema potrebi, i malo tople vode.


Riblji namaz za bruschette
Ocijedite tunjevinu iz ulja ili vode. Dodajte joj omekšani maslac, sirni namaz, slane srdele, kapare i nasjeckane krastavce. Sve dobro izmiješajte u multipraktiku ili blenderu. Dodajte maslinovo ulje toliko da dobijete kremastiji namaz.


Kikiriki uz pečeno meso
Zagrijte ulje te dodajte protisnuti češanj češnjaka i žličicu ribanog đumbira. Propirjajte te dodajte malo vode, 4 žlice maslaca od kikirikija, žličicu šećera, malo soli i 2 žlice limunova soka. Ohladite i dodajte 2 žlice krupno narezanoga kikirikija. Ukrasite orasima.


Namaz od rajčica uz hrskavi čips
Pečeni češnjak i rajčice izmiksajte s maslinovim uljem, bosiljkom i nekoliko kapi bučina ulja. Prema želji, dodajte i masline te šećer.

IZVOR: http://www.24sata.hr/

petak, 5. lipnja 2015.


SASTOJCI
Podloga
• 200 g čoko keksa (ja sam koristila Grancereale fave di cacao)
• 80 g maslaca
• 100 g čokoladnih kapljica (ili ako nemate onda mrvica)



Krema
• 375 g svježeg sira
• 125 g šećera
• 1 vanilin-šećer
• 3 jaja
• 150 g bijele čokolade

Glazura
• 150 g tamne kuverture (čokolade)
• 160 g slatkog vrhnja



PRIPREMA
Za podlogu
Kekse sameljite u multipraktiku. Maslac otopite na laganoj vatri i malčice prohladite da ne bude previše topli. U jednoj posudi dobro pomiješajte mljevene kekse i otopljeni maslac i sve dobro utisnite u lim promjera 20x30 cm koji ste prethodno obložili sa masnim papirom. Ostavite na hladnom da se stisne. Po podlozi pospite čoko kapljice.

Za kremu
Dobro pomiješajte sir sa šećerom i vanilin-šećerom. Dodajte jedno po jedno jaje miješajući svako po jednu minutu. U međuvremenu u vodenoj kupelji otopite bijelu čokoladu koju na kraju umiješate u smijesu od sira.
Zagrijte rernu na 180°C.
Dobivenu kremu izlijte na podlogu posipanu čoko kapljicama, poravnajte i pecite oko 30 minuta. Pečeni kolač prekrijte čistom krpom i ostavite da se ohladi.

Za glazuru
Pripremite vodenu kupelj u kojoj otopite tamnu kuverturu u slatkom vrhnju. Dobro pomiješajte da dobijete jednoličnu masu i ostavite da se ohladi. Ohlađeno dobro izmiješajte s mikserom i premažite ohlađeni kolač.
Ostavite u hladnjaku oko 30 minuta, narežite i možete uživati.
Recept je iz jedne knjige o čokoladi od Anne Wilsons (sa nekim mojim malim izmjenama i dodacima).

Izvor: https://www.coolinarika.com


"burek", zato sto okusom neodoljivo podsjeca na burek. Jednostavnost ovog recepta ce vas jako iznenaditi a rezultat je predivan. Degustatori su se jako iznenadili kada su culi sastojke…lagano, zdravo ..hrskava korica, lagani okus…i jako brzo…uzivajte..

SASTOJCI
300 g svjezeg sira
1 casica cvrstog jogurta ili kiselo vrhnje
malo soli
2 jaja
100-150g cornflkesa



slatka verzija
secer
naribana korica limuna
izbaciti sol
posipati secerom u prahu



PRIRPEMA
Sir i jogurt ili vrhnje izmijesati, posoliti, dodati jaja i sve dobro izmijesati. Zatim umijesati cornflakes (cijeli, ne mljeveni), mijesati lagano dok se sve poveze. Izliti u nuljeni, okrugli pleh i peci na 200°C oko 30-40 minuta. Kolicinu sastojaka povecati po zelji. To je to…jednostavno…

POSLUZIVANJE
Povecati sastojke po zelji i staviti u manji pleh ako se zeli da bude deblje..
Ako volite slatki sir, bez soli….stavi se naribana korica limuna, vanil secer i malo smedjeg secera i dobili ste predivnu slatku pitu.

Izvor:  www.coolinarika.com

Najbolji kolači se brzo i lako pripremaju, ali bez kompromisa sa ukusom. I da, sadrže naše omiljene sastojke – Nutellu i čokoladu!

SASTOJCI
• 100 gr lešnik napolitanki
• 150 gr lešnika



• 200 gr Nutelle
• 150 gr čokolade za kuvanje (ili mlečne)
• 4, 5 kašika ulja.



PRIPREMA
Napolitanke izlomiti, dodati iseckane lešnike i Nutellu i sve sjediniti.
Oblikovane kuglice ostaviti u frižider da se ohlade.
Istopiti čokoladu s uljem na laganoj vatri pa umakati kuglice.

Prijatno!

Izvor: korisno.net


Sva je pjenasta…
SASTOJCI
4 žumanjca
100gr šećera u prahu
500gr mascarpone sira


250 ml slatkog vrhnja
2 veća pakovanja piškota (48 komada)
2,5 dcl kuhane jake crne kafe
malo ruma

PRIPREMA
Žumanjce izmiksati sa šećerom u prahu i staviti da se kuha na pari dok se ne zgusne….oko 15-20 minuta dok se ne zgusne.Kad se dobro ohladi dodati mascarpone sir i malo umutiti.Posebno umutiti slatko vrhnje te i to dodati predhodnoj smjesi i ponovo umutiti mikserom.


Piškote umakati u procjeđenu crnu kafu kojoj se doda malo ruma i slagati na tacnu(pola piškota ide,dva reda po 12 komada)te na to stavimo kremu, pa opet natopljene piškote(dva reda po 12 komada) pa ostatak kreme.Sve to pospemo kakao prahom radi dekoracije..
Ako pravite duplu mjeru nemojte fil zajedno mutiti za obe mjere, mutite odvojeno jer iz iskustva znam da neće krema biti čvrsta kako treba da bude.Jednom sam pravila duplu mjeru i krema mi je bila meksa.Valjda je veća količina pa se nemože dobro umutiti.Prijatno!

http://www.coolinarika.com/

četvrtak, 4. lipnja 2015.



Sastojci:
4 kom jaja
1 čaša šećera
1 čaša brašna
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
Za kremu:
2 čaše mlijeka
1 kašika brašna
1 kašika nišeste
3 kašike šećera
1 vanilin šećer
margarin/maslac

Priprema:
U jednoj zdjeli izmutiti bjelanca, dodati šećer pa onda žumanca. Mutiti 2 minute pa dodati brašno, vanilin šećer i prašak za pecivo. U manju zdjelicu izvaditi malo smjese i u nju dodati 2 manje kašike brašna. A u drugu posudu dodati 2 kašike kakaa.
Uzeti papir za pečenje i iscrtati žirafine šare kao na slici.



Okrenuti papir na tepsiju i između oblika dodavati smjesu bez kakaa, a potom puniti oblike čokoladnom smjesom. Staviti u rernu na 190 stepeni 10 minuta.
Za to vrijeme pripremiti kremu.

U šerpu staviti mlijeko, brašno, nišestu i šećer. Sve miješati dok ne provrije. Kada provrije dodati vanilin šećer i malo margarina/maslaca.

Izvaditi biskvit iz rerne i premazati premazati kremom a zatim na jedan kraj staviti prepolovljenu bananu.

Umotati u rolnu i ostaviti da se hladi.


PRIJATNO!


IZVOR:  https://turskirecepti.wordpress.com


Sastojci:
    za kadaif:

500 grama kadaifa
5-6 kašika šećera
4 kašika maslaca
1 čaša oraha ili lješnjaka

     za puding:
  100 grama putera
  5-6 kašika pšeničnog griza
  1 šolja šećera (ili po vlastitom ukusu)
  1 vanilin šećer
  1 l mlijeka
 šlag krema
  oko 30 grama kokosovog brašna
   


Priprema:



   Staviti kadaif u zamrzivač i ostaviti 1-2 sata. Uzeti kadaif i izlomiti ga na sitne komadiće. U šerpu istopiti maslac dodati šećer i kadaif. Kuhati na lagnoj vatri dok kadaif postane ružičast, i ostaviti da se ohladi.
Na umjerenoj temperaturi otopiti puter,pa dodati griz. Miješati 1-2 minute. Zatim sipati mlijeko, miješajući svo vrijeme. Dodati i šećer i vanilin šećer, pa kuhati dok se smjesa ne zgusne. Zatim dodati kokosovo brašno, kuhati još 3-4 minute. Kada se puding ohladi dodati šlag kremu, zatim staviti u mikser dok postane nježnjo.
U pravougaonoj tepsiji staviti pola kadaifa i puding zatim preostali kadaif izrezati na kockice i poslužiti.




PRIJATNO!
IZVOR:  https://turskirecepti.wordpress.com




Sastojci:
2 i po čaše pšenice
1/2 čaše graha
1/2 čaše riže
šećera po želji
1/2 čaše leblebije
1/2 čaše grožđica (suhih)
1/2 čaše suhih kajsija (sitno sjeckanih)
koja od 2 narandže ( sitno sjeckana)
1/2 čaše crnih ribizli

Priprema:

Oprati rižu, pšenicu, grožđice, leblebiju kajsije i grah. Sve staviti u različite posude i nasuti vode po 2 cm iznad svake vrste sastojaka. Prekriti salvetom i ostaviti preko noći.
Sljedećeg dana oprati rižu i pšenicu, posušiti i staviti u šerpu da se zajedno kuhaju sa malo više vode. Kuhati na lagaoj vatri dok ne postanu makani. Postupak ponoviti i sa drugim sastojcima ali u različitim posudama. Kada su svi sastojci skuhani sastaviti ih sa rižom i pšenicom i dodati sitno sjeckane kajsije ribizle i koru od narandže. Dodati vrelu vodu do željene gustine. dodati i šećer i kuhati 10-15 minuta.
Sipati u zdjele i dekorisati lješnjakom, cimetom, orahom…

PRIJATNO!
IZVOR:  https://turskirecepti.wordpress.com



Sastojci:


2 čaše brašna


1 čaša griza


Pola čaše jogurta


125 gr margarina


1 kašika praška za pecivo


1 kašikica vanilija šećera


½ čaše ulja




Sirup:


3 čaše šećera


3 čaše vode


1 kašikica limunovog soka




Dekoracija:


Badem, lješnjak, orah…




Priprema:




Pripremiti sirup od šećera i vode. Ostaviti da se hladi a nakon toga dodati limunov sok.


Pripremiti tijesto. Ulje, jogurt, margarin i griz izmješati. Po malo dodavati brašno i ostale sastojke da se dobije nježno tijesto.




Razvaljati tijesto da bude tanje (1 cm ), široko oko 4 cm. Možete koristiti malu čašicu da dobijete jednake krugove.


Uzeti tri kruga i staviti jedan preko drugog kao na slici. Prerezati krugove na pola i umotavati. Na jedan kraj staviti orah.



Podmazati tepsiju i poslagati sve ružice.


Peći na zagrijanoj pećnici na 180 stepeni 20-25 minuta, do zlatno smeđe boje i politi sirupom.


Ostaviti preko noći da se sirup upije.






IZVOR:  https://turskirecepti.wordpress.com



Sastojci:

80 g. mljevenog badema

150 g. brašna

½ kašikice soli

½ kašikice praška za pecivo

Kora 1 limuna

4 jaja

150 g. šećera

150 ml. maslinovog ulja

125 ml. jogurta

Sirup:

Sok 2 limuna

1 kašika šećera

1 del. Vode

Za serviranje:

1 kašika meda

Kora limuna

1 jogurt

Priprema :

U zdjeli  dodati badem, brašno, prašak za pecivo i koru limuna. U drugoj posudi dobro izmutit jaja sa šećerom  dok postane gusta smjesa.

U suhe sastojke dodati maslinovo ulje i jogurt, promiješati i dodati jaja. Miješati kružnim pokretima.

Rernu prethodno zagrijati na 180˚C. Kolač  peči oko 25-30 min.

Dok se kolač peče pripremiti sirup.

U loncu dodati sok limuna, šećer i vodu. Osaviti da jedom prokuha.

Kada je kolač spreman preliti ga vrućim sirupom i ostaviti da se ohladi.

Promiješati med, jogurt i koru limuna zatim servirati uz dobro ohlađen kolač.

PRIJATNO!

IZVOR:  https://turskirecepti.wordpress.com


Idealno za roštiljanje
Sastojci:
500 grama piletine
1 čaša mrvica hljeba
1 izrendani luk
1 jaje
1/3 čaša isjeckanog peršuna
1/2 kašikice bibera
1/2 kašikice paprike
1 kašikica kari
1 kašikica soli
ulje za prženje

Priprema:

Piletinu nježnjo samljeti zatim dodati mrvice hljeba, luk, jaje, peršun, biber, sol, papriku, kari i dobro pomiješati, oko  2-3 minute.
Uzimati pljeskavice veličine jednog jaja da budu sve iste veličine, i pariviti krugove. Pljeskavice pržiti na srednjoj vatri.

IZVOR:  https://turskirecepti.wordpress.com

utorak, 2. lipnja 2015.



Sastojci:
·      2 i po čaše brašna
·      3 čaše vode
·      1 kašika griza
·      1 kašika kukuruznog škroba
·      5 jaja
·      1 i po kašika putera
·      Prstohvat soli
Za sirup
·      2 i po čaše šecera
·      2 čaše vode
·      1 kašikica limunovog soka



Priprema:


Staviti šecer i vodu u jednu šerpu i   ostaviti na vatri dok počne vrit. Kada porvrije ostavitit na stranu pa dodati limunov sok I ostaviti da se ohladi.
Staviti vodu puter i sol u šerpu na laganoj vatri dok provrije. U međuvremenu pomiješati sve suhe satojke i staviti u vodu.
Staviti na stranu i ostaviti da se ohladi.

Zamijesiti tijeto dodavanjem jedno po jedno jaje. Tijesto staviti u špricu za tulumbe i ugrijati ulje za prženje i špricati tulume omiljene dužine i odvajati nožem ili makazama. Pržiti dok postanu zlatno smeđe boje I stavljati u sirup.

PRIJATNO!

IZVOR: www.turskirecepti.wordpress.com



Sastojci:

4 kom jaja
1 čaša šećera
3 kašike vode
1/2 paketića praška za pecivo
1 paketić vanilija
1 čaša brašna
1 čokolada
3 kašike kakao praha
Sastojci za kremu:


3 čaše mlijeka
1/2 čaše šećera
1 kašika nišeste
1,5 kašika brašna
1 žumance
Priprema:

 Jaja i šećer dobro izmutiti mikserom da se stvori lijepa pjena pa dodati tri kašike vode, prašak za pecivo, vanilin šećer i brašno. Sve dobro izmiksati i dodati kakao praha. Kada se smjesa sjedini izliti u tepsiju i peći na 170 stepeni oko 10-15 minuta. Provjeriti čačkalicom da li je biskvit pečen.

Na blagoj varti u šerpicu dodati tri čaše mlijeka, šećer, nišestu, brašno i 1 žumance. Konstantno miješati dok mlijeko ne provrije i sklonut sa vatre. Pustiti da se krema ohladi. Takođe i biskvit ostaviti da se ohladi. Kada se ohladi čašom praviti krugove a čašu namakati u vodu da se biskvit ne lijepi. Jedan krug premazati kremom a poklopiti drugim krugom. Ponovo uvaljati u kremu sa strana a potom u kokos.

Istopiti čokoladu i premazati vrhom. Ostaviti u frižider da se hladi minumalno 30 minuta.


PRIJATNO!


IZVOR: www.turskirecepti.wordpress.com


Sastojci:
4 kom jaja
1 čaša šećera
1 čaša mlijeka
1 čaša ulja
2 čaše brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
3 kašike kakaa

Priprema:
Izmutiti jaja i šećer u lijepu pjenu, zatim dodati mlijeko, ulje, brašno, prašak za pecivo i vanilin šečer. Sve dobro izmutiti i pola smjese staviti u drugu posudu a u drugo pola smjese dodati kakao i izmutiti.
U kalup za pečenje staviti papir i kutljačom dodavati na sredinu po pola kutljače bijele smjese a zatim u sredinu bijele smjese dodati čokoladnu smjesu. Tako nastaviti dok nepotrošite smjesu. Peći na 160 stepeni dok ne porumeni (10-15 minuta ).
Servirati uz toplu kahvu ili čaj.

PRIJATNO!
IZVOR: www.turskirecepti.wordpress.com


Sastojci:
Biskvit:
22 petit keksa
100 grama istopljenog margarina
Puding:
1 litar mlijeka
½ čaše griza
1/3 čaše šećera u prahu
1 vanilin šećer
Preliv:
450 ml soka od narandže
2 kašike nišeste
2 kašike šećera u prahu
Priprema:
Keks samljeti u mikseru a zatim dodati istopljen margarin. Izmješati i staviti u kalup za pečenje. U šerpu staviti mlijeko, griz i šećer. Miješati dok ne prokuha, dodati vanilin šećer i miksati 4 minute. Vruć puding preliti preko keksa a zatim pripremiti preliv. Sok, nišestu i šećer sastaviti i miješati dok ne provrije. Sklonut sa vatre i dok je još vruće preliti. Ostaviti u frižider 3-4 sata i poslužiti.
PRIJATNO!

IZVOR: www.turskirecepti.wordpress.com



Sastojci:
Za puding:
1 litar mlijeka
2 kašike kaka
1,5 fildžan nišeste/ gustina
1 fildžan brašna
1 čaša šećera
1 vanilin šećer
50 grama margarina

Kokos
1 čaša mlijeka
1 šlag krema za kolače

Priprema:
Zagrijati 1 litar mlijeka a zatim uz miješanje dodati, kakao, brašno, nišestu i šećer. Kada puding provrije skolunut sa vatre i dodati vanilin šećer i margarin. Miješati dok se margarin ne istopi.
Tepsiju posuti sa kokosom ( što više to bolje ) da se ne vidi dno tepsije a zatim preliti pudingom. Ostaviti u frižider 30 minuta.
Šlag kremu izmutiti sa mlijekom i kada izvadite kolač iz frižidera premazati šlag kremom. Ponovo vratiti u frižider na 1 sat.
Rezati na pravougaonike i nožem polahko urolati.

PRIJATNO!

IZVOR: www.turskirecepti.wordpress.com

Sastojci:
·       2-3 kašike jogurta
·       2 kom jaja
·       8 hrenovki
·       125 gr sudžuke
·       ½ čaše ulja
·       1 kg brašna
·       1 kašikica soli
·       ½  čaše vode



Postupak:
1 jaje i jogurt izmješati. Dodati pola ulja i vodu. Sve izmješati i ostaviti da odstoji. Posoliti brašno i mješati sa vodom da dobijete lijepo tijesto. Hrenovke i sudžuku izrezati na kolutiće.
Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj površini i izrezati na male loptice. Svaku lopticu razvaljati oklagijom da dobijete tanku jufku. Jufku premazati predhodno pripremljenim jajetom i jogurtom. Jedan kraj presaviti preko drugog ali ne potpuno ( 1/3 ). Poredati hrenovke pa preliti jajetom i jogurtom. Umotati do kraja kao pitice-


Tepsiju podmazati ostatkom ulja i naizmjenično slagati pitice sa hrenovkama pa sa sudžukom.
Jedno jaje izmješati sa malo jogurta i politi pitice. Peći na 200 stepeni 45 minuta.
PRIJATNO!


IZVOR: www.turskirecepti.wordpress.com


Sastojci:


1 crvena paprika
1 zelena paprika
1 žuta paprika
2 paradajza
2 glavice luka
3 jaja
Malo soli
Priprema:


Paprike izrezati na kocke. Luk isjeckati na sitne komadiće i popržiti sa malo ulja. Dodati paprike.

Izmutit jaja sa malo soli zatim dodati paprikama. Izrezati paradajz na kolutiće i redati po smjesi.

Peći u zagrijanoj rerni dok jaja budu gotova.
Po želji dodati masni sir, prstohvat origana i kolutice luka.



PRIJATNO!

IZVOR: www.turskirecepti.wordpress.com


Sastojci

za tijesto:

300gr brašna
20gr svježeg kvasca
1 kašičica šećera
oko 170ml tople vode
1/2 kašičice soli

za fil:

oko 300gr fete
peršun po želji
ulje

Priprema:
Otopiti kvasac u 100ml tople vode sa kašičicom šećera i ostaviti 5 min. Pomiješati brašno, so, narasli kvasac i dodati ostatak vode da se zamijesi tijesto. Ako je tijesto ljepljivo dodati još brašna, ako je tvrdo još vode. Nauljiti posudu, ubaciti testo, pokriti i ostaviti da naraste duplo.
Za fil, pomiješati mrvljenu fetu i sjeckan peršun.
Premjesiti tijesto i podijeliti ga na 6 loptica. Svaku lopticu tanko razvući u krug, na polovinu staviti oko 2 kašike fila, preklopiti drugom polovinom i dobro pritisnuti da se ivice spoje.
Zagrijati tavu sa malo ulja na srednjoj temperaturi. Pržiti hljebčiće sa obje strane da lijepo porumene.

IZVOR: www.turskirecepti.wordpress.com


Sastojci:
2 krompira
Malo peršuna
Biber
Sol
1 kašika margarina
1,5 čaša jogurta
2 češnja bijelog luka
Priprema:
Skuhati krompir, posoliti i pobiberiti a zatim dodati peršun. Kašikom dobro sjediniti. Rukama odvajati po malo i oblikovati u loptice. Redati na tanjir a na tavi istopiti margarin i dodati malo bibera. U jogurt narendati bijeli luk i posuti po krompiru a zatim preliti margarinom.

PRIJATNO!
IZVOR: www.turskirecepti.wordpress.com


Sastojci:
1 čaša tople vode
1 čaša toplog mlijeka
2 kašike kvasca
4 kašike šećera
1 čaša ulja
1 jaje
2 kašikice soli
5-6 čaša brašna

Priprema:
Vodu, mlijeko, kvasac i šećer sastaviti i miješati 2-3 minute. Zatim dodati ulje, jaje, sol i polahko dodavati brašno. Oblikovati u lijepo tijesto i ostaviti da odstoji 30-40 minuta.
Nakon toga rukom odvajati dio po dio i oblikovati u kuglice željene veličine. Redati na papir za pečenje i premazati jajetom, po želji posuti susamom ( ostaviti da odstoji još 20 minuta ) i peći u zagrijanoj pećnici na 190 stepeni, 20 minuta.

PRIJATNO!
IZVOR: www.turskirecepti.wordpress.com


Sastojci:
1 čaša mlijeka
1/3 čaše ulja
1 jaje
1 kašika kvasca
2 male kašikice soli
2 male kašikice šećera
4 čaše Brašna
100 gr sira
Malo peršuna
Priprema:
Kvasac pomiješati sa pola čaše mlake vode i dodati šećer. Ostaviti malo da odstoji. U drugu posudu staviti brašno, dodati kvasac, mlijeko, ulje, sol i bjelacne ( Žumance ostaviti za premazivanje na kraju ). Dobro izmješati, po potrebi dodati još malo brašna. Spremno tijesto prerezati na nekoliko loptica i stavu lopticu razvaljati na debljinu 1 cm i podijeliti na manje kriškice.
Sir izmješati sa peršunom i malo posoliti. Na vrh svake „kriškice“ staviti sir i urolati. Poredati sve kiflice u tepsiju na papir za pečenje i premazati žumancom, po želji posuti sjemenkama.
Peći na 180 stepeni dok neporumene.
PRIJATNO!


IZVOR: www.turskirecepti.wordpress.com



Sastojci:
500 gr kravljeg sira
1 jaje
Crvene paprike
Biber
Sol





Priprema:
Očistiti paprike i dobro opravi. Sir posoliti i malo pobiberiti, dodati jaje i dobro izmješati. Puniti paprike i staviti u kesu za pečenje. Dobro zatvoriti i na par mjesa kesu probosti. Peći na 190 stepeni dok paprike malo ne porumene. Po želji sačuvati vrh paprike tako da poslije možete zatvoriti ili da posluži kao dekoracija.





PRIJATNO!
IZVOR: www.turskirecepti.wordpress.com


Sastojci:


v  1/3 čaše basmati riže
v  Maslinovo ulje
v  1 glavica luka sitno isjeckanog
v  2 češnja bijelog luka
v  250 g faširanog mesa
v  8 komada večeg  paradajza
v  1 kašikica cimeta
v  2 kašikice mente
v  Biber i sol


Priprema:


Skuhati rižu. U jednu tavu ugrijati malo masliovog ulja dodati luk i bijeli luk i pržiti oko 2 minute dok postane mekano zatim dodati meso i miješati 1 minutu i ostaviti još 3-4 minute dok postane smeđe.
Ugrijati rernu na 200˚C. isjec površinu paradajza i ostaviti na stranu. Pomocu kašike izvaditi unutrašnjost.
Unutrašnjost paradajza odvojiti od tečnosti i staviti u zdjelu zatim dodati rižu, cimet, mentu i meso, so i biber po zelji.
Puniti paradajz (paziti da se ne pretjeruje u punjenju jer će se paradajz raspasti), vratiti površinu paradajza i poprskati maslinovim uljem poredati u tepsiju. Kuhati oko 20 minuta i poslužiti.



PRIJATNO!

IZVOR: www.turskirecepti.wordpress.com



Sastojci za tijesto:

100 gr margarina
3 kašike čvrstog jogurta
½ čaše ulja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
3,5 čaše brašna


Punjenje:

4 jabuke
5 kašika šećera
½ čaše mljevenih oraha
1 kašika cimeta
Šećer u prahu


Priprema:

U tavu narendati jabuke i posuti šećerom. Ostaviti jabuke da se kuhaju u vlastitoj tečnosti. Nakon 10 minuta dodati cimet i orahe. Sve izmješati i sklonut sa vatre.
Sve sastojke za tijesto sastaviti i oblikovati fino tijesto. Prekriti ga prozirnom folijom i ostaviti da odstoji 30 minuta. Tijesto prerezati na dva dijela i oklagijom razvaljati na 1 cm. Premazati jabukama i ostaviti urolan da odstoji 1 sat. Nakon toga rezati rolat na 2 cm i redati u tepsiju na papir za pečenje i peći na 180 stepeni 15 minuta. Kada su gurabije pečene posuti šećerom u prahu.

PRIJATNO!

IZVOR: www.turskirecepti.wordpress.com



Sastojci:
1 paket jufke
400 gr fileta
1 srednji luk
2 kašike parajsos
1 kašika kečapa
1 čaša kuhanog graška ( ili konzerviranog)
Malo patlidžana
Biber
Sol
Trapista sir

Bašamel sos :( pripremiti po receptu) ili vrhnje za kuhanje
1,5 kašika brašna
1,5 čaša mlijeka
2 kašike margarina
Sol

Priprema:
Na ulju propržiti komadiće patlidžana da porumene. Izvaditi na papirni ubrus i na isto ulje dodati filete sitno rezane na komadiće. Ostaviti da se fileti prže, kada su uskoro gotovi dodati luk sitno rezan i ostaviti da se prži. Dodati dvije kašike ulja, paradajsos i kečap. Izmješati i ostaviti poklopljeno 5 minuta. Nakon toga dodati grašak i patlidžan. Izmješati, posoliti i dodati biber. Ostaviti jos 5 minuta i sklonut sa vatre.
U zdjelicu za puding staviti po dva lista jufke i dodati filete. Zatvoriti ostatkom jufke. Redati u vatrostalnu zdjelu ili tepsiju i preliti bašamel sosom. Peći na 190 stepeni dok sos ne porumeni. Nakon toga dodati sitno sjeckan sir i staviti u rernu da se sir istopi.

Prıprema sosa: Sve sastojke sastavıtı ı mıjesatı dok ne pocne da vrıje. Nakon toga ostavıtı da se malo ohladı ı korıstıtı.

IZVOR:www.turskirecepti.wordpress.com

ponedjeljak, 1. lipnja 2015.







Jedna stara koleginica mi je pričala o ovakvom načinu pripreme pite. Ja tad nisam ništa zapisala. Pa sam sve nekako odokativno radila, ali nije loše ispalo.
Sastojci
500g tankih kora za pitu
5 komada jaja ( 3 za fil, 2 za premazivanje)
300g fete
200ml jogurta
100ml ulja
100ml kisele vode
1 kesica praška za pecivo




so
pečenica
susam
Priprema

1.
Miksreom umutite jaja. Dodajte sir.
2.
Dodajte jogurt, so, prašak za pecivo, ulje i malo kisele vode.
3.
Razdvojite sve listove kora i napravite dve gomile sa jednakim brojem kora.
4.
Nanosite fil na svaku koru. Ide kora-fil-kora-fil...sve dok ne iskoristite jednu gomilu kora.


  5.
Kada potrošite prvu gomilu. Možete ubaciti nešto po želji ja sam stavila dimljenu pečenicu jer moj sin voli to kad ima malo roze unutra :D Ja sam jednu gomilu  napravila sa pečenicom, a jednu bez...
6.
Urolajte vaše gomile.
7.
Umotajte u streč ili aluminijumsku foliju.
8.
Ostavite da se stegne u zamrzivaču na nekoliko sati.

  9.
Kada su se stegle, iseći ih na parčiće od oko 2-3 cm širine. Poređati ih u pleh obložen pek papirom. Slobodno ostavite razmak, jer se naduju. Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom.
10.
Peći na 200C dok im vrh ne porumeni.
Posluživanje

Uz jogurt za doručak ili večeru
izvor:  www.coolinarika.com



Brza,lagana i fina….ma fantasticna je :-)))))
Sastojci

Potrebno je:
1 pakovanje kora za rozen tortu
1 kg jagoda



500g belog slaga
3 dl hladne kisele vode
2 kisele pavlake
200g secera u prahu
Priprema

1.
Ociscene jagode secite na kolutove debljine 2-3 mm.
2.
Umutite slag sa hladnom kiselom vodom pa dodajte umucenu pavlaku sa secerom u prahu.
Sve dobro sjedinite.
3.
Koru premazite slagom,preko slaga stavite drugu koru pa opet premazite slagom. Na slag poredjajte jagode a preko njih stavite jos malo slaga da bi se sledeca kora bolje zalepila.
4.


  Filujte tako svaku koru a na svaku drugu stavljajte i jagode.
5.
Tortu mozete dekorisati po zelji i volji….
Izvor:  www.coolinarika.com


Fina i brza priprema...
SASTOJCI
250 gr keksa
10 kom. cokoladnih bananica

  2 vrećice pudinga od cokolade



1/2 l mlijeka
100 gr cokolade za kuhanje
125 gr margarina
slag

PRIPREMA
Keks i bananice izlomiti na komadice.
U mlijeku skuhati puding,pa sipati posebno otopljen margarin sa cokoladom dok je jos vruc i




  izmjesati dok se ne dobije glatka smjesa.
Dodati keks i bananice i opet izmjesati pa izliti u kalup.

Ostaviti u frizideru da se stegne pa prevrnuti na tacnu i ukrasiti slagom.

http://www.coolinarika.com/