Sastojci:
- 4 kom tikvica
- 3 kom jaja
- 150 gr feta sira
- 1 dcl mlijeka + kasika - dvije pavlake
- 1 kasika brasna
- so i bijeli biber
Priprema:
Oprane tikvice izrezati po duzini nozicem za sir ili, kako moja Toda
kaze, "stedljivim nozicem" :-)) na tanke snitice. Na radnu povrsinu
polozite jednu sniticu, od polovine nastavite drugu, tako trecu i
cetvrtu sniticu. Na pocetak stavite komad feta sira i rolajte cijelom
duzinom vodeci racuna da zvrk nije previse stegnut.
Slozite zvrkove u vatrostalnu zdjelu premazanu masnocom, i ubacite u zagrijanu rernu na nekih 15 do 20 minuta pecenja. Jaja, mlijeko, pavlaku, brasno, so i mljeveni bijeli biber izmutite u posebnoj zdjelici. Mozete dodati mrvljeni (sitni) sir ili, ako vam vise pase, narendati zuti, topljivi, po svom izboru. Sve izmijesati i preliti preko zamotuljaka, vratiti u rernu i peci dok ne porumeni. Ukupno pecenje je oko 40 minuta, 20 plus 20!
Slozite zvrkove u vatrostalnu zdjelu premazanu masnocom, i ubacite u zagrijanu rernu na nekih 15 do 20 minuta pecenja. Jaja, mlijeko, pavlaku, brasno, so i mljeveni bijeli biber izmutite u posebnoj zdjelici. Mozete dodati mrvljeni (sitni) sir ili, ako vam vise pase, narendati zuti, topljivi, po svom izboru. Sve izmijesati i preliti preko zamotuljaka, vratiti u rernu i peci dok ne porumeni. Ukupno pecenje je oko 40 minuta, 20 plus 20!
Posluživanje:
Uz ovo mozete sluziti kiselo mlijeko, jogurt ili kefir, dodati neku
salaticu i eto kompletnog obroka. Ako bas ne mozete bez mesa, piletina
ili riba bili bi idealni dodatak zvrkovima!
0 komentari:
Objavi komentar