ponedjeljak, 25. srpnja 2016.




Sastojci:
  •     4 kom tikvica
  •     3 kom jaja
  •     150 gr feta sira
  •     1 dcl mlijeka + kasika - dvije pavlake
  •     1 kasika brasna
  •     so i bijeli biber
Priprema:
Oprane tikvice izrezati po duzini nozicem za sir ili, kako moja Toda kaze, "stedljivim nozicem" :-)) na tanke snitice. Na radnu povrsinu polozite jednu sniticu, od  polovine nastavite drugu, tako trecu i cetvrtu sniticu. Na pocetak stavite komad feta sira i rolajte cijelom duzinom vodeci racuna da zvrk nije previse stegnut.

Slozite zvrkove u vatrostalnu zdjelu premazanu masnocom, i ubacite u zagrijanu rernu na nekih 15 do 20 minuta pecenja. Jaja, mlijeko, pavlaku, brasno, so i mljeveni bijeli biber izmutite u posebnoj zdjelici. Mozete dodati mrvljeni (sitni) sir ili, ako vam vise pase, narendati zuti, topljivi, po svom izboru. Sve izmijesati i preliti preko zamotuljaka, vratiti u rernu i peci dok ne porumeni. Ukupno pecenje je oko 40 minuta, 20 plus 20!
Posluživanje:
Uz ovo mozete sluziti kiselo mlijeko, jogurt ili kefir, dodati neku salaticu i eto kompletnog obroka. Ako bas ne mozete bez mesa, piletina ili riba bili bi idealni dodatak zvrkovima!

0 komentari:

Objavi komentar