ponedjeljak, 4. srpnja 2016.



Sastojci:
đulbastije:

  • 500 gr mljevene junetine
  • 400 gr krompira
  • 3 manje glavice luka
  • 2 čena češnjaka
  • 2 kašike brašna
  • 1 jaje
  • po ukusu so,biber,vegeta


bešamel:
  • malo putera
  • 2-3 kašike brašna
  • 500 ml mlijeka
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • malo soli,bibera
  • komadić sira,po želji
Priprema:

Luk sitno nasjeckati, krompir naribati na krupnijoj strani rendeta a bijeli luk na sitnijoj. Sve dodati mljevenom mesu. Ulupati jaje i dodati u smjesu. Dodati i 2 kašike brašna, so biber i mješavinu začina. Sve fino izmiješati da se masa ujednači. Oblikovati đulbastije, kao pljeskavice……i pržiti ih u dobro zagrijanom ulju. Nije cilj da se potpuno isprže, nego samo da uhvate finu koricu sa obje strane.
Pržene đulbastije slagati jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh!

Bešamel- na ulje u kojem se pržilo meso dodati komadić putera. Staviti 2-3 pune kašike brašna i miješati da se ne stvore grudvice. Sipati mlijeko miješajući svo vrijeme. Dodati i vrhnje za kuhanje, so i biber, po želji. U gotov bešamel dodati i malo sira ( kačkavalj, parmezan,gauda, ementaler…po želji ) Preliti đulbastije bešamelom, pokriti folijom i peći 30-tak minuta na 220 C. Zatim skinuti foliju i peći još 15-tak minuta na istoj temperaturi.

0 komentari:

Objavi komentar