Pravi spas u zadnji čas za ručak ili doručak, rekla bih 😉 Evo recepta i uputa…
Potrebno:
pakiranje tankih kora za savijače (količina proizvoljna i ovisi o tome za koliko ćete osoba pripremati obrok. Prosjek je npr. pakiranje od 10 kora)
- 10 dkg maslaca ili svinjske masti
- 3 dl temeljca (voda + kocka za juhu)
- 3 jaja
- 4-5 žlica kiselog vrhnja
- vegeta, sol, papar
Ako su kore deblje, prerezati svaku koru po pola pa ju saviti u dugačku roladicu koju potom treba saviti u oblik pužića. Ako radite sa jako tankim korama, onda možete motati cijelu površinu u roladu. Zašto tako? Zato šeto će kore ljepše upiti temeljeca i preljev ako budu tanje, pa će sve skupa biti sočnije 😉 Pužiće slažite u lim na papir za pečenjejedan do drugog. Preko svakog staviti komadić maslaca ili malo svinjske masti, pa peći u pećnici zagrijanoj na 200ºC 20-tak minuta tj. dok pužići ne dobiju lijepu zlaćanu boju. Tada ih izvaditi iz pećnici i preliti prokuhanim temeljcem (zavrijeti vodu i u njoj otopiti kocku za juhu).
Smanjiti temperaturu pećnici na 150 i vratiti lim u pećnicu na 10-tak minuta kako bi se pužići lijepo‘popairili’ i upili sav temeljac. Ako volite češnjak, možete u temeljac dodati sitno kosani češnjak 😉 Za to vrijeme umutite vilicom ili pjenjačom jaja i kiselo vrhnje. Ako koristite vegetu, povegetite, ako ne, posolite i popaprite. S tim preljevom prelijte sad pužiće pa opet vratite u pećnici na par minuta. Gotovi su kada se jaja ‘stisnu’ i dobiju zlaćanu boju.
Poslužiti vruće ili hladno, jednako je ukusno, uz jogurt.
0 komentari:
Objavi komentar