utorak, 31. svibnja 2016.

Sastojci
jednu od dvije crne kore 2X
4 jaja,
4 kašike šećera,
1,5 kašika griza,
3 kašike kakaoa,
pola žličice praška za pecivo
Bjelu kora:
6 bjelanjaka,
300g šećera,
1 kašika griza,
1 kašika sirćeta
Fil krema
6 žumanjaka,
250g šećera u prahu,
200g bijele čokolade za kuhanje,
1 vrečica šlag kreme od vanilije,
50 ml mlijeka
Spoljašnja / bijela krema
3 vrećice šlag pjene,
200 ml mlijeka,
4 kašike šećera posuti sa malo mljevenih lješnjaka i mrvicama čokolade
Priprema
1. 2 crne kore / biskvita mutiti jaja sa šećerom, izmješati prašak za pecivo sa grizom miksati griz sa smjesom jaja dodati kakao i sve dobro izmješati namastiti posudu sa uljem i posuti brašnom preporučeni promjer tepsije 25-30 cm peći u zagrijanoj pećnici 180°C oko 10 min.
2. Bjeka kora / biskvit ‘mutiti bjelanjke sa šećerom dodati griz i sirće, sve dobro izmješati kao što je prikazano na videu prilikom pećenja bijela kora ce ispucati i narasti do 7-8 cm
3. -Fil krema umutiti šlag kremu sa mlijekom mutiti dobro, sastaviti i izmješati šlag kremu i smjesu jaja i šećera u prahu, dodati rastopljenu bijelu čokoladu i sve dobro izmješati – Bjela krema sastaviti sve sastojke potom sve dugo mješati u snijeg –
Sastaviti tortu crna kora-fil krema-bijela kora-fil krema-crna kora -jednakomjerno rasporediti bijelu kremu spolja, – posuti sa malo mljevenih lješnjaka i mrvicama čokolade
Sastojci
450 gr. brašna + 10 grama za doraditi
2,5 dcl. toplog mlijeka
120 ml. vode
1 žlčica soli
1 žličica šečera
2 žlice ulja
1/2 kocke svježeg kvasca ( nemojte sa suhim)
5 gr. kurkume u prahu
Za premaz :
čaša od 250 gr.
1/4 čaše ostrog brašna (Ako želite ljepše i ispucanije šare onda upotrebite kukuruzno ili rižino brašno
Ako želite ljepše i ispucanije šare onda upotrebite kukuruzno ili rižino brašno
pola čaše vode
1 žličica kakao
1 žličica suhog kvasca
1 žlica ulja
prstohvat soli
Priprema
1.
Kvasac rastvorite sa malo tople vode od predviđene, dodajte u brašno ostale sastojke i narasli kvasac i zamjesite glatko tijesto.Ako treba za domjesiti dodajte još malo brašna.Tjesto ostavite od 45 min do 1 sat pokriveno krpom dok ne udupla veličinu.
2.
Zatim tjesto podjelite na 8 djelova po 100 gr. i oblikujte kuglice među rukama.Rasporedite ih na papir na plehu i ostavite ih da odstoje 15 min.Za to vreme pripremite premaz tako što izmješajte sve sastojke i pred samo mazanje dodajte u smjesu suhi kvasac.
3.
Loptice u debelom sloju premažite do pola i ostavite ih 10 min da se premaz stabilizira.
Pecite ih u prethodno zagrevenoj pečnici na 200 stepeni oko 20 min. Premaz će tokom pečenja raspucati i napravit će se lepe šare koje podsjećaju na žirafu .
SASTOJCI
BISKVIT x 2
• 6 jaja
• 125 g šećera
• 125 g maslaca
• 100 g čokolade
• 150 g lješnjaka
• 2 žlice milerama
KREMA
• 7 jaja
• 200 g šećera
• 3 dcl mlijeka
• 50 g Gussnela Dolcela (gustina)
• 150 g čokolade
• 250 g maslaca
• 50 g lješnjaka
PRIPREMA
Žumanjke istucite sa šećerom dok ne postanu pjenasti i posvijetle. Dodajte ima maslac, pa sve skupa pjenasto izmiksajte. Čokoladu otopite na pari, te ju dodajte smjesi od žumanjaca. Sad dodajte i mileram. Lješnjake koje ste prethodno tostirali, sameljite i dodajte u žumanjca i čokoladu. Sve skupa još jednom kratko izmiksajte. Bjelanjke posebno istucite sa zrnom soli. Lagano dodajte u prethodnu smjesu. Tepsiju obložite papirom, pa smjesu prebacite u tepsiju. Poravnajte. Pecite u pećnici zagrijanoj na 170°C nekih 17 minuta. Izvadite da vam se ohladi.
Dok se prva kora peče, pripremite na isti način i drugu.
Ja sam ove kore pekla u tepsiji 26×38 i kocke su mi izašle visoke 4cm.
Za kremu
Jaja i šećer pjenasto izmiksajte. Stavite na paru da se ugrije. U drugom loncu izmješajte gustin s mlijekom, pa ga zgusnite na laganoj vatri.. Gustin dodajte, sad već toplim jajima, te nastavite mješati i kuhati na pari. Ubacite kockice čokolade i kockicu maslaca da vam se fino otopi. Kockica maslaca će pomoći da vam se šećer ne kristalizira. Kuhajte dok vam se krema ne zgusne, možda će vam trebati nekih 10 minuta. Kad se zgusnula, maknite s vatre i ohladite u vodi s ledom ili jednostavno ostavite na sobnj temperaturi. Kad je krema postala mlaka, vrijeme je da izmiksate maslac i umiksate ga u mlaku kremu. Sad ju ohladite do kraja. U hladnu dodajte mljevene lješnjake.
Na tacnu položite koru i premažite ju s polovinom kreme. Položite drugu koru i premažite drugom polovinom. Pospite žlicom ljevenih lješnjaka i ukrasite po vašoj želji.
Uživajte!
Izvor: http://www.coolinarika.com/
2 kom bjelanaca+malo soli
75 g šećera
25 g oštrog brašna
15 g gustina
1 najmanja kašičica praška za pecivo
35 ml ulja
VOĆNI FIL
350 g malina (svježih ili smrznutih)
4-5 kašika šećera
40 g gustina + malo vode
20 g maslaca
Preliv za kore
100 -150 ml mlijeka
1 kaš. šećera+ 1/2 šipke vanile
FIL II
350 ml šlag
100 g tamne čokolade sa komadićima narandže (70-75%)
120 g mliječne čokolade
1 vrhom puna kašika masnijeg kiselog vrhnja ili milerama
2 kašike fila III
FIL III
350 g mascarpone sira
4 kom žumanca
100 g šećera u prahu
naribana korica narandže
150 ml šlag 5+
Dekoracija
Po želji maline, čokolada i sl.
PRIPREMA
Kora (Ispeći dvije kore)
Pripremiti okrugli kalup za torte d=24cm, premazati dno i obruč masnoćom i zalijepiti papir za pečenje.
U bjelanca dodati malo soli i miksati, zatim dodati i šećer i mutiti da se dobije čvrst šaum. Praškaste sastojke prosijati i dodati u šaum te lagano ručno promješati špatulom. U laganom mlazu umješati i ulje. Izliti smjesu u pleh i peći na 170-180 st. 15-ak minuta nešto kraće ili duže u zavisnosti od rerne. Kad se kore ohlade izbockati ih čačkalicom na nekoliko mjesta da bolje upiju preliv (Preporuka: ako procjenite da su kore pretanke onda se ne prepoučuje natapanje kora)
FIL I
Maline izgnječiti viljuškom i staviti da se zagrijavaju na srednje jakoj vatri. Pomješati gustin i šećer (količinu šećera prilagoditi svom ukusu) sa malo vode i zakuhati voćni krem. U još toplu smjesu dodati i kockicu maslaca i promješati.
FIL II
Čokolade izlomiti i preliti sa 200 ml šlaga, zatim zagrijavati na laganoj do srednje jakoj vatri i mješati dok se čokolada ne istopi, zatim ostaviti da se smjesa prohladi. Dodati i jednu kašiku kiselog vrhnja i promješati i ostaviti da se potpuno ohladi.
Posebno umutiti 150 ml šlaga, ne da bude potpuno čvrst nego tek sasvim MALO, jer će dovoljno očvrsnuti uz miješanje sa ohlađenom ganaš masom. Dakle, smjese sjediniti uz ručno mješanje. Na kraju dodati i 2 kašike fila III.
Ovaj korak je jako bitan jer prozračnost i količina krema zavise od preklapanja smjese, ako se malo miješa biće rijetka i neće se stegnuti ali ako pretjerate onda to neće biti ta fina pufnasta struktura!
Fil III
Izmiksati žumanca i uz lagano miksanje dodati i šećer i narandžinu koricu. Smjesu kuhati na pari do 5 minuta da se zgusne. Kad je kuhano ostaviti da se prohladi. Pripremiti maskarpone, dodati mu smjesu od žumanaca i kratko miksati. Posebno umutiti 150 ml šlaga, ne da bude potpuno čvrst nego tek sasvim MALO, jer će dovoljno očvrsnuti uz miješanje sa prethodnom smjesom od sira i žumanaca. Dakle, smjese sjediniti uz ručno mješanje.
Ovaj korak je jako bitan jer prozračnost i količina krema zavise od preklapanja smjese, ako se malo miješa biće rijetka i neće se stegnuti ali ako pretjerate onda to neće biti ta fina pufnasta struktura!
Slaganje
Na tacnu za torte staviti obruč od kalupa koji smo obložili sa prozirnom folijom i redati:
Kora + preliv + fil I + kora + preliv + Fil II + Fil III
Tortu dobro rashladiti, najbolje ostaviti preko noći u frižideru.
Za rezanje koristiti dugačak, tanak i oštar nož koji prije rezanja zaronimo u mlaku vodu, otresemo višak vode, pa rez a zatim brisanje noža papirnim ubrusom i sve ispočetka
Izvor: www.coolinarika.com
Sastojci
200 gr prezle
1 l mlijeka
16 kašika šećera
13 kašika griza
70 gr margarina
1 jaje
fil:
oko 1 kg šljiva
3 kašike šećera
1 vanilin šećer
2 kašike džema od šljiva
Priprema
1.
Na ulju ispržiti prezle i 4 kašike šećera,pa ohladiti!
2.
Mlijeko prokuhati, pa dodati griz pomiješan sa šećerom i malo mlijeka.Kuhati dok fil ne dobije gustinu,miješajući svo vrijeme.Zatim dodati margarin,pa skloniti sa vatre.Dodati i umućeno 1 jaje!Sve dobro izmiksati!
3.
Šljive očistiti i isjeći na četvrtine.Dodati im 3 kašike šećera, vanilin šećer, pa kratko dinstati.Dodati i džem od šljiva,pa skloniti sa vatre!
4.
Nauljiti pleh pa staviti polovinu prezli.
5.
Na prezlu staviti polovinu smjese od griza.
6.
na griz staviti fil sa šljivama.
7
Preko fila staviti drugu polovinu smjese od griza,a na griz i drugu polovinu prezli.
8.
Dobro ohladiti, pa rezati na kocke!
Potrebno:
3 srednje velike tikvice
2 paradajza
1 luk
50 dag miješanog mljevenog mesa (ili purećeg)
1 dl bijelog vina
2 dl tekućeg domaćeg paradajza (ili razrijeđenog koncentrata)
2 žlice ketchupa
1 jaje, 2 žlice kiselog vrhnja (za preljev)
15 dag ribanog sira trapista (gauda)
vegeta, sol, papar, talijanska mješavina začina, bosiljak
Priprema:
Na malo ulja popržiti sjeckani luk, dodati mljeveno meso, doliti vino, povegetiti ili posoliti i popapriti pa pustiti da tekućina ispari. Tada uliti paradajz, ketchup i oko 2 dl vode, začiniti pa uz povremeno miješanje pirjati 20-tak min dok se umak malo ne zgusne.
U međuvremenu tikvice oprati, prerezati po pola i oprezno malom žličicom izdubiti mekanu sredinu da se dobije oblik brodića. Polovicu izdubljene mase sitno nasjeckati i ubaciti u umak od mesa da se malo propirja.
Tikvice kratko blanširati u slanoj kipućoj vodi 3 min. Ovo radim zbog toga, što mi se dogodilo da tikvice nakon pečenja ostanu tvrde ako ih ne blanširam. Zašto ne znam, ovako sam sigurnija da će biti mekane
Rajčicu oguliti i sitno nasjeckati, pomiješati u zdjelici sa 1 dl tekućeg paradjza i 1 dl vode, začiniti talijanskom mješavinom začina ili bosiljkom, posoliti, (bosiljak je idealan za ovo i daje fantastičnu aromu ali ga ja danas nisam imala pa je dobro poslužila i talijanska mješavina začina) pa tu masu rasporediti u nauljeni lim ili vatrostalnu posudu u kojoj će se tikvice peći.
U posebnoj zdjelici pomiješati pjenjačom 1 jaje i 2 žlice kiselog vrhnja, malo vegete.
Složiti u lim na rajčice izdubljene tikvice, napuniti ih mesnim umakom. Svaku preliti sa dvije-tri žlice umaka od vrhnja i jaja i posipati obilno ribanim sirom.
Peći u pećnici na 200℃ oko 30 min dok ne dobiju lijepu zlaćanu boju.
Poslužiti uz pirjanu rižu, zelenu salatu i nama odraslima čašu finog bijelog vina a klincima ugodno rashlađeni sok od bazge.
Sastojci
Sastojci za biskvite:
12 bjelanjaka
12 žlica šećera
4 žlice oštrog brašna
200 g rezanih oraha
Sastojci za kremu:
12 žumanjaka
2 jaja
2 Vanilin šećera Dolcela
100 g šećera u prahu
200 g maslaca
3 dl vrhnja za šlag
1 mala limenka ananasa
1 staklenka višanja
100 g oguljenih lješnjaka
Sastojci za ukrašavanje:
3 dl vrhnja za šlag
Priprema
1.
Biskviti
Bjelanjke sobne temperature izraditi mikserom, dodavati žlicu po žlicu šećera uz neprekidno mućenje. Kuhačom lagano umiješati rezane orahe i brašno. Na 4 masna papira olovkom iscrtati krugove promjera 28 cm, okrenuti papir te smjesu od bjelanjaka i oraha podijeliti na pripremljene krugove.
Lagano izravnati bjelanjke te jednu po jednu peći oko 15 minuta na 180 ̊C.
2.
Krema
Žumanjke, jaja i šećer umutiti mikserom. Kuhati na pari do 75 ̊C, ili dok kuhača ne ostavi trag na dnu posude. U hladnu kremu mikserom umutiti umućen maslac. Umiješati šlag od 3 dl vrhnja.
Kremu podijeliti na 4 dijela i u svaki dio dodati drugi sastojak.
3.
Tortu slagati u kalup promjera 28 cm.
1. biskvit- u ¼ kreme umiješati sitno rezani ananas
2. biskvit- u ¼ kreme umiješati rezane višnje ( višnje dobro ocijediti)
3. biskvit -u ¼ kreme umiješati 100 g pečenih i rezanih lješnjaka
4. biskvit – ¼ kreme – premazati tortu
4.
Tortu čuvati u hladnjaku 12 sati, skinuti kalup te ju ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem.
Sastojci
potrebno:
1/2 kg debljih kora (moje su bile bas tanke)
cca 300 g sira ( u receptu pise 1/2 kg ali bilo je previse)
250 ml vode
125 ml ulja
po potrebi soli
Priprema
1.
U dublji sud pomesati vodu i ulje i posoliti ( ako vam je i sir dosta slan pazite da ne preterate). Bice potrebno da pre svakog prskanja kora promesate ovu tecnost jer se ulje izdvaja.
2.
Okruglu tepsiju (ja sam koristila br.26) podmazati uljem i staviti 2 kore ciji krajevi treba da prelaze ivice tepsije tj. da vise sa strane. Poprskati mesavinom ulja i vode.
3.
Ostatak kora podeliti na grupice od po 3 kore.
4.
Uzeti 3 kore i staviti ih u tepsiju jednu preko druge guzvajuci ih da mogu da stanu pa trecu poprskati i posuti izmrvljenim sirom.
5.
Ponoviti ovo i sa ostalim korama osim poslednje 3.
6.


Prvu od te tri staviti naguzvanu u tepsiju i poprskati.
7.
Staviti i pretposlednju koru. I nju poprskati i staviti ostatak sira.
8.
Staviti i poslednju koru i poprskati mesavinom vode i ulja.
9.
One krajeve koji vise sa strane sada prebaciti preko poslednje kore zatvarajuci burek i poprskati tecnoscu.
10.
Peci u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok fino ne porumeni.
Posluživanje
Prijatno! Stvarno je ukusan i mozda bolji od onog iz pekare za ljude sa osetljivim zelucem jer nema masti.

1 l mlijeka
1 puding sa okusom slatkog vrhnja
60 gr gustina
8 jušnih žlica šećera
100 gr mljevenog kokosa (ako volite- može i više kokosa)
cca 3 dcl tučenog slatkog vrhnja
Od 1 l mlijeka odvojiti 1 dcl u koji potopite želatinu da nabubri i ostavite sa strane.
Odvojite i cca 2 dcl za pomješati puding i gustin
Ostatak mlijeka zakuhajte skupa sa šećerom i kokosom. Kad zakuha- dodajte mješavinu pudinga i gustina i kuhajte dok se smjesa ne zgusne. U vruću umiksajte otopljenu želatinu i prekrijte prozirnom folijom tik uz kremu te ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.U ohlađenu kremu (na sobnu temperaturu) lagano umješajte tučeno slatko vrhnje.
Ganache
150 ml slatkog vrhnja
100 gr tamne čokolade
Zagrijte vrhnje i dodajte mu čokoladu. Mješajte dok se čokolada skroz ne otopi. Ostavite da se lagano hladi na sobnu temperaturu.
Kore (radite ovu smjesu x3- za svaku koru posebno)
70 gr bjelanjaka (cca 2 bjelanjka)
60 gr šećera
10 gr brašna
10 gr gustina
10 gr kakaa
1 kavena žlica praška za pecivo
1 jušna žlica ulja
1 jušna žlica mlijeka
1 jušna žlica ruma
Miksajte bjelanjca i postepeno dadajite šećer da se dobije čvrsti snijeg. Ostavite mikser i dalje mješajte ručno- lagano umješajte preostale tekuće sastojke pa praškaste. Izlijte u kalup za tortu promjera 24 cm. Pecite cca 15 min na 160 °C.
U kalup u kojem pečete- obavezno stavite pek papir- koru ostavljate da se hladi na njemu i tek kad se ohladi skidate papir. (vidi napomenu na dnu teksta!)
Pečete 3 kore- svaku posebno i svaku pečenu prelijete sa 1/3 ganachea i ostavite da se hladi.
E sad se vraćamo na kremu.. kore su ohlađene i stavljamo ih na podložak za tortu, a oko njih je rastezljivi obruč za torte obložen prozirnom folijom. Slažemo kora sa ganacheom, 1/3 kreme, kora itd. Završavamo sa kremom.
Tortu je najbolje ostaviti da prenoći u kalupu i da se lijepo stegne.
Za premaz oko torte i dekoraciju – ja sam rastopila 100 gr čokolade u 1 dcl slatkog vrhnja.
Napomena!!
Kore su prilično lagane i osjetljive- pazite da ih ne prepečete jer će vam postati gumaste i pazite kad ih prenosite u kalup da ne puknu. Ja svaku koru stavim u zamrzivač nekih 5 min i tek tada ih skidam sa pek papira i stavljam u obruč.

…ovo je nešto što moj muž baš voli da…hmm…liže….:)))
Sastojci
Saum
7 bjenanaca
490 gr kristal secera
na vrh noza soli
1 kasika sirceta
1 kom lisnato tijesto
Priprema
1.
Lisnato tijesto razvuci velicine pleha i ispeci.Razdijeliti na pola
2.
Saum:
3.
Pjenasto umutiti bjelanca pa dodati 150 gr secera ,neprekidno mutiti.
4.
Posebno uspinovati ostatak secera sa malo vode (Postupak:u secer dodati vode tek toliko da ga pokupi, staviti da se kuva.Kuvati dok se masa ne pretvori u mjehurice i ne pocne da “susti”)
5.
Vruc, uspinovan secer u tankom mlazu sipati u bjelanca neprekidno muteci.
6.
Mutiti dok se masa ne ohladi.
7.
U pleh postaviti jednu koru lisnatog tijesta, sasuti saum, pa preko drugu koru lisnatog tijesta.
8.
To je sve, jos posuti prah secerom i ohladiti u frizideru.

Sastojci
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo
ZA AGDU:
300 g šećera
200 ml vode
2 kriške limuna
Priprema
1.
Od pet jaja odvojiti žumance i bjelance. Bjelance umutiti u čvrst snijeg, a žumancima dodati šećer i dobro umutiti.
2.
Spojiti žumance i bjelance i izmiješati.
3.
U drugoj posudi promiješati brašno i prašak za pecivo. Muteći mikserom, postepeno dodavati brašno jajima.
4.
Smjesu izliti u nauljenu tepsiju veličine 20 x 35 cm.
5.
Peći na 180 stepeni dok patišpanja ne porumeni, oko 15 minuta.
6.
Kada je pečena, ostaviti da se malo ohladi i pripremiti agdu. U šerpi promiješati vodu i šećer, staviti da se kuha. Kada prokuha, urezati dvije kriške limuna i kuhati 10 minuta na laganoj temperaturi.
7.
Vrelu agdu polako i ravnomjerno sipati preko hladne patišpanje.
8.
Ostaviti oko 45 minuta da patišpanja lijepo upije agdu, pa rezati na kocke i posluživati.